Millennium

TkT Merja Tornikoski, DI Olli Arnberg

Tämän kirjoituksen tarkoituksena on hälventää sekavuutta, joka liittyy vuosisadan vaihtumiseen. Oleellinen kysymys oin tietenkin: "milloin se oikeastaan on"? Tai oikeastaan Merjan mukaan oleellisempi kysymys on: "mikä vuosi nyt on"? Lisäksi Merja huomauttaa, että nyt alkaa 2000-luku vain suunnilleen puolella (kolmisen miljardia ihmistä) planeettamme väestöstä! Muut kun käyttävät vaikkapa islamilaista ajanlaskua. Luulen (=olen oikeastaan ihan täysin varma) että tähtitielijät ja muut allakoista välittävät ihmiset ovat jo loputtoman kyllästyneitä virheellisiin selityksiin. Kuulemma tähtitieilijät ovat mukautuneet ympärillä olevan yhteiskunnan ehtoihin: he nappaavat kuohujuomaa molempina tapauksina...

Ensimmäinen sekaannus on tuossa itse sanassa 'millennium'. Siinä on todellakin kaksi n-kirjainta. Kuten Merja niin ylenmäärin tieteellisesti todisti, se pohjaa kahteen latinan sanaan 'mille' =tuhat (eipä vaadi suurtakaan arvaamista) ja 'annus' =vuosi (lähestulkoon yhtä itsestäänselvä). Jos sanassa on vain yksi 'n'-kirjain. merkitsee se suunnilleen tuhatta persreikää. Ja se on tuskin tarkoitus (vaikkakin porukka ottaa aika perslärvit silloin...). Merja oli katsonut hakurobotin avulla (AltaVista, tietenkin) erilaisia väännöksiä nimestä. Ja tulokset ovat tässä: millennium: 1236405 sivua, millenium: 486345 sivua, milenium: 19573 sivua, milennium: 7371 sivua, millennuim: 429 sivua, millenuim: 428 sivua ja lopuksi millemium: 319 sivua.

Tässä on linkki ainakin yhteen kalenterisivuun: http://proxima.astro.virginia.edu/~astr347/Astr347/Millenium/leaphist.html. Toinen, ihan yhtä hyvä paikka, on Calendarland.

Historiaa

Koko sekoilu alkoi, kun paavi (pyhä) Johannes I (paavina vain 523-526) nimitti vuonna 525 apotti Dionysius Exiguusien (-n556 (skyyttalainen, syntyisin jostain Mustanmeren rannalta)) ylenmäärin hurskaasti selvittämään pääsiäisen aikaa eri vuosina. Tällöin täytyi selvittää myös Jeesuksen syntymäajankohta. Kun hänen käytössää ollut kalenteri alkoi keisari Diocletianuksen valtakauden alusta. Ja tämä alkuajankohta ei käy kahdestakaan syystä:

  1. Keisari oli pakana.
  2. Keisari oli herjoittanut kristittyjen vainoja (mielestäni (Olli) tämä oikeastaan vain lisää keisarin älykkyyttä).

Mutta selvitys Jeesuksen sayntymäajasta ei ollut erikoisen hyvä arvaus asiasta, siinä on töpätty 4-7 vuotta. Niin, tai eihän ajanlasku alkanut siitä, se alkoi Jeesuksen ympärileikkauksesta. Silloin hänet vietiin temppeliin ja papit hoitelivat tuon operaation..

Seuraavalla vuosisadalla englantilainen historioitsija Beda (taikka Bede) pohdiskeli Jeesuksen syntymää edeltäneitä tapahtumia, ja otti käyttöönsä "eKr"-merkinnät. Koska numeroa nolla ei tunnettu, vuotta 1 (jKr) edelsi vuosi 1 eKr, eli tässä tapahtui varsinainen moka. Lähinnä häntä näytti kiinnostavan maailmanloppu. Kun se oli mitä ilmeisimmin erittäin lähellä oleva juttu, eivät pikkuiset vuosilukutöpöt ihmeemmin häirinneet. Tässäpä on yksi linkki häneen. Ainakin jonkin lähteen mukaan hän oli ottanut Dionysius Exiguuselta tulleet aikataulukot teokseensa De ratione temporum.

Tämä historioitsija ei ollut mitenkään hirvittävän vaikuttava välkky. Suurin ongelma oli tietenkin se, että roomalaisessa lukujärjestelmässä ei ollut lukua 0. Elikkä ensimmäinen vuosi oli 'vuosi 1 jKr'. Jota edelsi 'vuosi 1eKr'. Tälläistä (hysteerisen typerää) ajanlaskua käyttävät vaikkapa historioijat.

Tähtitielijät olivat edes pikkuisen järkeviä, ja ottivat mukaan luvun 0. Tietenkin muutos käsitteistä toisiin on aika hankala. Mutta jos puhutaan vaikkapa miljardeista vuosista, ei asiasta ole juurikaan väliä... Vuosi nolla tähtitieteilijöillä ei ole enää niin oleellista, koska tähtitieteilijäthän käyttävät (esim. havaintojen kirjaamiseen) oikeastaan pelkästään ns. juliaanista päivämäärää, joka ei liity mitenkään juliaaniseen kalenteriin, vaan on juokseva päivämäärä, jonka nollakohta on kiinnitetty niin kauas menneisyyteen, ettei varmasti tarvitse käsitellä mitään havaintoja joita olisi tehty ennen sitä aikaa, 1.1.4713 eKr. Systeemin kehitti Scaliger-niminen tähtitieteiljiä 1600-luvulla. Tällä pyritään välttämään juuri noita muutosongelmia.

Tuohon voisi varmaan mainita, että luku 0 opittiin arabeilta (jotka olivat oppineet sen intialaisilta) (tosin esim. mayat ja intialaiset brahmanit keksivät nollan käytön toisistaan riippumatta (ellei jotain yhteyttä ollut...)), ja tuo käsite "tuotiin" Eurooppaan v. 1002 (Eurooppaan nolla tuli kuitenkin arabeilta (joku espanjalainen oppinut opiskeli arabien parissa ja toi 0-käsitteen Madridiin vuonna 1002)), mutta eurooppalaiset matemaatikot ottivat sen käyttään vasta 1500-luvulla. (Negatiivisista luvuista, joita mm. hindut käyttivät jo varhain, eurooppalaiset matemaatikot muuten kiistelivät vielä 1600-luvulla, mm. Blaise Pascal piti niitä höpsötyksenä. Siinä mielessä "negatiivisen" vuosinotaation vastine "eKr" oli oikeastaan edelläkävijän ajattelua!).

Mitä tämä aiheuttaa?

Ensinnäkin sen, että vuosituhat vaihtuukin vasta seuraavana uutenavuonna! Kun vuotta 0 ei ole. Toinen juttu on tietenkin vaihtuvan vuosituhannen numero. Se on nimittäin kolmas!

Ennustelijat ja muut maailmanlopun saarnaajat ilahtuvat tästä. Kaikki varautuvat heidän ennustuksiensa perusteella vuosituhannen vaihteeseen. Kun maailmanloppua ei tulekaan, he voivat sanoa: "tarkoitin tietenkin vuosituhannen vaihdetta". Harvemmin ennustelijat saavat noin erinomaista töppäyssuojaa! Ja sittenpä seuraakin Merjan pessimismiä (tässä tapauksessa vain ikävähköä realismia). Juu, ja silti voi aina vedota siihen, että gregoriaaninen kalenteri "jätti päiviä pois" kalenteriuudistuksen myötä, tai lasketaankin egyptiläisen muinaiskalenterin mukaisesti, tms.... Itse asiassa ajanlasku on sen verran sekavaa puuhaa, että ennustajaeukko on aina voittaja :-) Tässä jotain http://www.felicity.com.au/endtime.html.

Tähtitieteilijätkin ovat kyllä jo kyllästyneet vänkäämään aiheesta. Useimmat ovat antaneet periksi kulttuurisidonnaiselle käsitteelle, jonka mukaan "vuosituhat" on jakso vuodesta 1900 vuoteen 1999, ja uutta vuosituhatta juhlitaan siis vuonna 2000. Itse (Merja) en tunne yhtäkään tähtitieteilijää, joka ei suostuisi vetämään shampanjaperslärviä jo tämän vuodenvaihteen juhlissa, vaikka tekevät saman tietysti mielellään uudestaan ensi vuonna...

Nimityksiä

Ja sittenpä joitain suhteellisen tunnettuja nimityksiä eri asioista. Milloin mikäkin niistä muuttuu? Tässä on joitain yleisimpiä, mukana myös joitain ulkomaankielisiä ilmauksia.

 Mikä  Milloin alkaa?
 Millennium  1.1.2001 klo 00:00 ??
 Vuosituhat  1.1.2001 klo 00:00
 Tuhatluku  1.1.2000 klo 00:00
 20th century  1.1.1901 klo 00:00
 21st century  1.1.2001 klo 00:00