Sauna

Sauna on tosai tärkeä juttu meille suomalaisille. Kyllähän minä ymmärrän, että koko asia tuntuu kerrassaan pelottavalta. Mutta minkä sille oikeastaan voi?


Joulusauna! Ja minulla oli silloin käytössäni vihta (siis mielestäni nimitys vasta on kerrassaan typerä ja osoittaa käyttäjänsäkin typeryyttä).

Ökö oli muuten oppinut avaamaan oven. Ja sitä taitoa pikku saunatonttu hyödynsi.

Vanhan suomalaisuskonnon mukaan jokaisessa saunassa on oma saunatonttunsa. Ja Ökö on selkeästi valinnut sen omaksi tehtäväkseen. Ja toisaalta: ihmiset ovat viimeinkin tehneet hyödyllisen keksinnön. Tietenkin siellä on saunomisen aika selvästi liian kuumaa ja kosteaa. Ja kiuaskin pihisee pelottavasti. Mutta kyllä sen voi sentään kestää.

Ja saunatonton pitää tietenkin ensin päästä saunaan. Se sujuu oikeastaan ihan sujuvasti ja yllättävän nopeasti.

Makaan saunanjälkeen kerrassaaväsyneenä. Hmm, tämä yöpuku ei taida olla ihan sopiva. Nimittäin Mika Häkkinen taistelee maailmanmestaruudesta Japanin Suzukassa Michel Schumacheria vastaan. Ja se ajaa juuri Ferrarilla!

Kyllä Helmikin ymmärtää ymmärtää oikein hyvin saunan lämpimyyden päälle. Ja Arin kuvitelma siitä, että se muka häiririintyisisi salamasta: ei todellakaan pidä paikkaansa.


Olli Arnberg <oar@arnberg.fi>

Vieraskirjani

Rautakiskosivulle.

Takaisin pääsivulle.