Käpylän kuntoutuskeskus

Ilmeisesti veikkausrahoja on kerrankin käytetty järkevästi... Hyppy seuraavaan kertaan siellä voi olla ihan kiinnostava.

Olin Käpylässä heinäkuussa -97. Lähinnä kait tarkoituksena oli kunnon kohottaminen. Aluksi KELA antoi suuressa ja käsittämättömässä viisaudessaan kaksi viikkoa aikaa. No, järki voitti ja aikaa tuli kaksi viikkoa lisää.

Juolahti mieleeni, siinähän on jollekin byrokraatille tullut oikea miljoonan taalan idea: miten tehdä tuplatyö (ja saada tietenkin tuplapalkka). Ja kaikkein kauneinta, budjetti pienenee. Annatut kuntoutusjaksot tulevat joltain momentilta. Ja lisäjaksot joltain muulta.

Onko tässä mitään järkeä? Ei!

 

Jumppa

Eli siis ehdottomasti tärkein juttu oli jumppa - ja sitä kyllä riitti. Tässä tehdään harjoitusta vatsalihaksille. Tämä härveli on ilmeisesti suunnilleen ainoa TV-shopin hyödyllinen tuote. Ja varmasti heitä ottaa aika rankasti päähän - tämä on taatusti ainoa, joka on mennyt takuuaikana rikki liian käytön takia!

Eli kyllä jumpassakin oli yrityksiä niskansuoristukseen. Normaalisti minulla on peitto toisessa silmässä. Mutta kuulemma tämä olisi parempi näin - näkemiselläni ei ole ilmeisesti väliä!

Venyttelykin on ilmeisesti erittäin tärkeätä. Minä kyllä pidän sitä lähinnä kidutuksena.

Suunnilleen kaikissa terapioissa pyrittiin puuttumaan niskaani, sen "virheasentoon". Eli tässä kuvassa on meneillään niskalihaksien venyttely.

Sittenpä hierontaa. Lihakseni ovat ilmeisesti aika sikamaisen jäykät. Eli niiden hierominen on todellakin huomattavan järkevää.

Vesijumppa on myöskin hyödyllistä.


Pyörätuolinikin sai melko voimallisen remontin: sen selkänojaa muutettiin melkoisen dramattisesti.

Ja tällainen siitä sitten tuli. Saattaa se olla joiltain osiltaan liioiteltu, mutta ei kait kuitenkaan ihan täysin.

Niin kummalliselta kuin se tuntuukin, käytetään joissain tapauksissa konejakin terapiassa. Ilmeisesti kuntoutuja unohtaa jännittää joutuessaan moisen lihavuoren selkään. Luupään on oltava silloin todella lauhkea - sille voi silloin tehdä ihan mitä vain!

Melkein unohdin: kuntosali. "Normaaleille" ihmisille tarkoitetut kuntoiluhärvelit ovat aika omituisennäköisiä - pyörätuolivammaisille tarkoitetut näyttävät lähinnä keskiaikaisilta kidutushärveleiltä.

 

Puheterapia

Puheterapeuttikin yrittää osaltaan jotain... Tässä on kuva puheterapeutista (Leena Tuomiranta), joka minulla oli alussa.

Uusi puheterapeutti yrittää päänkääntöä. Tämä näyttää tosi helpolta, mutta ole huoleti - se ei todellakaan ole sitä!

Niskan virheasentohan vaikuttaa melkoisen huomattavasti myös puheeseen - siihen puuttuminen saattaa siis olla tehokkainta puheterapiaa!

Puheterapia on muuten todellakin äärimmäisen rasittavaa. Saattaa hyvinkin olla rasittavampaa kuin vastaava aika jumppaa! Siinä käsitellään todellakin vähäisiä lihasmääriä.

 

Neuropsykologia

Neuropsykologikin yrittää jotain. On ilmeisesti aikamoisen turhaa: hänen paikkansa on nimenomaan sairastumisen alussa - ja silloin tehtävä onkin tärkeä!

Ja sittenpä pannaan tähän hänen omaa tekstiänsä. Neuropsykologi tutkii ja kuntouttaa ihmisiä, joilla on aivovaurioita:

Neuropsykologi pyrkii tekemään kuntoutujan tietoiseksi vammastaan ja sen seurauksista henkiseen suorituskykyyn, työkykyyn/koulutuskykyyn ja esimerkiksi autolla-ajokykyyn. Neuropsykologi konsultoi myös omaisia ja muita kuntoutujan kanssa työskenteleviä, ja on mukana jatkosuunnitelmien teossa (Huvittavaa, että kysymykset "kenelle tehdään" ja "mitä tehdään" olivat itsestäänselviä, mutta "miksi tehdään" olikin hankalampi (hyi, ilkeä minä!)).

 

Toimintaterapia

Aikamoisen tärkeätä ovat erilaiset työterapiat. Eli askartelua.

Toimintaterapeutti ja jumppari kävivät myös kotonani katsomassa tietokonepistettäni, miten sitä voisi parantaa.

Ja tässäpä sitten valitaan soveliaita konttorihuonekaluja oman (myönnän) perverssiin systeemiini.

Kuntoutuskokous

Kaikki terapeuttini (ja isäni ja äitini) kokoontuivat kuntuotumiskokoukseeni. Siinä käytiin läpi eri puolilla saavutettuja juttuja...

Sittenpä täytyykin varmaakin esitellä ihmiset. Lähdetään vaikkapa vasemmalta puoleltani:

Eli porukkaa riitti!

Kuvassa on lääkärini. Ja taustalla näkyy muuten oikeastaan asuinpaikkani. Siis suunnilleen pääni takana.

 

Omatoiminen puuhailu

Sittenpä ovat kaikki mahdolliset ryhmät. Tässä meneillään pyörätuolinkäsittelyryhmä. Siinä olikin vain yksi jäsen sillä kertaa!
Sitten kävin kerran rentoutusrymässäkin. Himmennetyt valot, makasimme selällämme patjoilla. Terapian vetäjä pyrki eräänlaisella hypnotisointisysteemillä rentouttamaan meitä. No joo, myönnän että isohko määrä sitä voi olla ihan hyödyllistäkin.

Vapaa-aika

Kävimme myös - Käpylän puolesta - pesismatsissa. Se oli Kaisaniemen tiikerit - Haminan palloilijat. Ja lopputulos oli ihan oikea: stadilaiset suunnilleen teurastivat heinähatut.

Ja sitten - huomattavan rasittavan - päivän jälkeen on ihan hyvä olla illalla ulkona. Osastolla 2 on kerrassaan mukava mahdollisuus mennä ulos.

Ainakin oloni alussa oli sikakuumaa...


Olli Arnberg <oar@arnberg.fi>

Vieraskirjani

Takaisin pääsivulle.