ADSLn asennus

Olin tilannut tuollaisen ihmeen. Ja olin sopinut, että minulle soitettaisiin ehkä 3-4 päivää ennen asennusta, jotta saisin järjesteltyä kaiken. Hui hai! Minulle soitettiin 3-4 tuntia ennen. Mutta sain kun sainkin Mujusen Arin tänne illalla. Mutta sitten nämä nerokkaat asentajamme ilmoittivat, ettei homma onnistukaan jostain syystä! Ehkä huomenna. Tai ylihuomenna. No, sain sentään Arin kiinni, ettei hän tullut tänne ihan tyhjänpantiksi.

No, keskiviikona 29.9.1999 koitti sitten suuri hetki: asaentajat asentaisivat härvelin. He soittivat aamulla ihan sikamaisen aikaisin. Täytyy tosin myöntää, että heidän kannaltaan se oli jo aika myöhäinen aika; minun nukkumisrytmini on kerrassaan kummallinen!

Ja sittenpä paikalle tuli kolme asentajaa! Tämä kun oli kuulemma heille ihan ensimmäinen sellainen. Minulle annetusta IP-numerosta saattoi kyllä päätellä, että tämä oli ensimmäinen tässä puhelinkeskuksessa. Mutta ilmeisesti enemmänkin.

Aiemmat asennukset herättivät lähinnä kauhua heissä. Ei niitä oltu tehty mitenkään huonosti. Mutta niitä olim niin valtaisa määrä. Esimerkiksi puhelinlinjaani liitettyjen härvelien määrä oli kuulemma ihmeellinen: kolmessa peräkkäisessä pisteessä oli jokaisessa useampia härveleitä!

Ökön mielestä koko juttu oli järjestetty lähinnä hänen huvittamiseksi. En ehtinyt ottamaan kuvaa siitä kun hän yritti todella änkeytyä sisään tuohon laukkuun. Aika heikolla menestyksellä!

Tietokoneet ovat yhä tärkeämpiä asennustyökaluja. Eipä tämän asennuksessa oikeastaan muuta tarvittukaan!

Sitten joskus neljänmaissa oli Mujusen Arin vuoro. Ihan ensimmäisenä oli vuorossa "viimeinen tolpanväli johtoa". Elikkä siis johto ADSL-pöntöstä hubiin. Niitä oli kuulemma kasapäin Metsähovissa, siellä oli nimittäin siirrytty vauhdikkaampaan versioon Ethernetistä.

Ja vuorossa oli kaikkein isoin ja hankalin juttu: yhteyden virittely tietokoneisiin (molempiin siis). Melkolailla alussa saatoimme havaita, että meilletoimitetussa laitteessa oli jokin muu osoite kuin mitä tilausvahvistuksessa oli sanottu. Emme antaneet mitenkään mairittelevaa kuvaa laitteen toimittajan älykkyydestä. Siis 2 potenssiin 32 ei ole ihan pieni luku (vaikkakin nyt pyritään kasvattamaan tuo potenssi lukuun 128). Mihinkään tarraan tai edes lappuun ei oltu pantu noita taikanumeroita.

No, ehdotin, että skannaisimme annetun numeron lähistöltä. Ehkäpä se toimisi niin, jostainhan sitä pitää aloittaa. Ja sieltä löytyi! Kaikkiin lukuihin piti ynnätä 16. Hiphei!

Sittenpä saimme tehtyä joitain asetuksia. Ainakin WWW-selain toimi ihan mukavasti (siis saatuaan yhteyden palveluun, se oli aika vauhdikas). FTP:ssä oli ongelmia, mutta Ari sai kierrettyä ne väliaikaisesti. Sähköposti ei tainnut ihan heti toimia ihan kunnolla (siis viestien vastaanottamisessa ei ollut yhtään mitään ongelmia, lähettämisessä kylläkin). Pienen asettelun jälkeen ei ihmeemmin vaikeuksia tainnut olla. No, saa nyt nähdä... Eipä tuhota ainakaan vielä viatonta lapsenuskoani...

Helmi on muuten keksinyt modemin oleellisimman hyötykäytön: massun lämmitys. Siellä on ilmaisesti aikamoinen joukko signaalinkäsittelylutikoita, jotka lämpiävät melkoisesti. Tilanne. jota kissa rakastaa.

Sama tilanne myöhemmin. En ollut ihan tarkkaan muistanut, että olin ottanut tuota ylläolevaa vastaavan kuvan. Mutta suosio pysyy. Toisena huippukohteena on sitten tuo lintulauta.


Olli Arnberg <oar@arnberg.fi>

Vieraskirjani

Takaisin pääsivulle.