Jumbo, Gigantti 19.6.2001

Jumbo, Gigantti, June 19th, 2001

Nyt on jonkinlaista muotia tehdä tällaisia valtaisia ostosparatiiseja keskelle ei-mitään. Tilanne on todellakin tämä, esimerkiksi tämän (Jumbon) ympärillä ei ole oikeastaan yhtään mitään isompaa asutusta.

Tulos on todellinen optimoinnin helmi: kuinka kauas asiakkaat suostuvat kulkemaan autollaan (aikamoisen kauas); tonttihinta (Hesan ulkopuolelta saa kyllä halpaa peltoa); kaavoituskustannukset (kunnanvaltuutetut eivät varmaankaan ihmeempää voitelua tarvitse); missä on muita vastaavia (niitä alkaa jo löytyä). Nämä alkuehdot panee mihin hyvänsä optimointiohjelmaan, niin tuloksena on suunnilleen koordinaatit. Niin, ja tienkin liikkeet ja niiden sisällöt.

It seems to be mall-time now! Now I visited "Jumbo" (this one) and "Gigantti" (there are all kinds of electronic things and such). Those are located in the middle of nowhere. The one and only possible way to come there is own car (of course coming by bus is theoretically possible). Okay, that's cheap place to purchase land. And all officials welcome You there.

Alakerrassa on kaksi valtaisaa elintarvukeliikettä: Prisma ja City-Market. Tässä on Prisma ja sen juustot: tilaa on enemmän kuin kokonaisella "tavallisella" liikkeellä. Mutta ei se valukoima ole kuitenkaan mitwenkään päätähuimaava.

Here are the cheeses. The size in bigger than whole "normal" shop. But I not really amazed about the sortiment!

Namuosasto, hyperiso kuten kaikki muukin. Mutta oliko siellä paljon sokerittomia namuja? Ei todellakaan. Niitten valikoima oli suunnilleen sama kuin "normaalissa" kaupassa, jopa heikompi.

This candy-place is just a must! But there are really quite few sugar-free candies. Actually less that in a "normal" shop.

Ja luonnollisesti klassalle lopuksi. Patonkin, juutoja ja luonnollisesti namuja. Ja tietenkin Lighttikokista, se on ihan vakiojuttu.

Then paying, of course. Because I've bought several thighs, thaugh I have been rather critical. But I really need to have awful (be sure, it is!) amounts of CokeLight.

Ylhäällä onkin sitten tällainen taideplajäys. Joka koostuu ziljoonasta telkkarista, jotka vakuuttavat ostamisen onnesta eräässä tietyssä ostosparatiisissa...

There was some kind of "art". But look closer: there are zillion tv-screen. Which all preaches the greatness of purchasing things from there.


Sitten Giganttiin. Se on omistautunut kodinkoneille tietokoneille sun muille sellaisille. Tässä ihmettelen soittavan puhelinnumeron tunnistavia härveleitä. En tosin sinänsä tarvitse sellaista: minulla on jo!

Then the next place: "Gigantti". It has some (actually really many) home appliances, TVa, computers, and everything like that. Here I'm looking at caller-id -devices. But I don't buy such: I have one already!

Kuvanlukijoita! Enkä minä osta sellaistakaan: kun minulla on jo sellainen. Itseasiassa jo toinen!

Scanners! But I'm really bad customer: I just whine and don't buy such. Because I've got one already.

Gigantissa oli kuulemma kuvauskielta! Eipä sitä oltu mitenkään. No, tietenkin lopetimme kuvaamisen siihen. Mutta miksi itseasiassa se on kiellettyä? Tietenkin se antaa aika selvät todisteet, että liikkeen järjestelyt on tehty aikamoisen typerästi: kalliit ja keveät tavarat olivat liikkeen etuosassa, painavat ja vähemmän arvokkaat takana.

This place had a "no" for photographing. Why?


Olli Arnberg <oar@arnberg.fi>

Vieraskirjani

Takaisin pääsivulle.

Guest book

Back to mainpage.