Metsähovi

9.11.2000 olin Metsähovissa. Se on TKKn radioastronomian tutkimuskeskus. Ja jotta häiriöitä (esimerkiksi matkapuhelimien käyttämä taajuus sattuu juuri pahaan paikkaan) ei olisi, on se sijoitettu mahdollisimman syrjäiseen paikkaan (=jonnekin huitsinnevadaan, skuttaan).

Ihan ensimmäisenä näkee ison antennin suojakuvun. Sinänsä se heikentää antennin (13,7m) ominaisuuksia, mutta täällä on niin kammottavan huono sää...

On November 9th, 2000, I was in Metsähovi. That's radio astronomy center of Helsinki University of Technology. It's located in the remotest area possible.

You can clearly see the radome of the big antenna (45ft). Of course the antenna would work much better without it. But (as You can see from this picture) our weather mandates it.

Mujusen Ari esitteli heti meille kahvalla varustettua hiirtä. Mutta eipä hän ole asennoitunut erikoisen myyntimiesmäisesti: lähinnä hän esitteli sen huonoja puolia.

We went to computer-room. There Ari showed us this rather bizarrely designed mouse.

Sittenpä Merjan huoneeseen. Hän oli saanut juuri väsättyä julkaisun jostain pervosta kvasaarityypistä (yleensä kuulemma teho laskee taajuuden kasvaessa, muttei oikeastaan näissä). Ja edellistä julkaisua oli pahvilaatikollinen erilliskappaleita.

Then I visited Merja Tornikoski.

Ja sittenpä Arin huoneeseen. Liekinheitin olisi siellä äärettömän järkevä. Tai edes viidakkoveitsi...

Then to room of Ari Mujunen...

Tässä on itse antenni.

Antenna!!

Antennia liikutetaan neljällä tuollaisella moottorilla.

Tracking-motor (actually there are four of such) of the big antenna.

Antennia ohjattiin tästä paikasta. Tietokoneita on suunnilleen kasapäin.

One does control the antenna from this place.

Arin piti esitellä sielläolevaa säätietojärjestelmää. Samalla löytyi kuitenkin tosi voimakas Auringon purkaus (joka kesti vain kymmenisen minuuttia (mutta tänä aikana Aurinko oli mitattavalla taajuudella tuplakirkas)). Yleensähän ne aiheuttaisivat melkoiset revontulet parin päivän kuluttua. Muttei tämä: hiukkaspurkaus meni ihan maapallon ohi. Jos jotain tulee, niin ne ovat ihan jämiä.

Ari showed the meteorological system there. Very strong flare (or something) was detected in Sun then.


Olli Arnberg <oar@arnberg.fi>

Vieraskirjani

Takaisin pääsivulle.

Guest book

Back to mainpage.