Joulu

Pääasiassahan tämä sivu on tarkoitettu ulkomaisille. Hehän ovat nimenomaan kiinnostuneita suoimalaisista traditioista. No, en edes hurjimmissa kuvitelmissani kuvittele selittäväni asiaa tyhjentävästi - mutta ainakin jonkinlainen selitys on luvassa.

Joulu 1998


Ovilla (ja muutenkin) suositaan aika vahvasti oljista tehtyjä koristeita. Siis "kunnollisia" olkia saa oikeastaan vain käsinkerätystä viljasta. No joo, se aika on ollut ja mennyt (niinkuin nälänhädät täällä).

Sitten meillä oli eräänlainen joulusauna. Siis eräänlainen koska se oli minun saunassani. Ja ehdottomasti parhaat löylyt tulevat puulämmitteisestä. Ei voi vaatia kaikkea...

Oli muuten ihan tipalla, ettei Helmi-kissa olisi päässyt löylyyn (hänen mielestään se olisi kyllä ollut joutumista). Saunan jälkeen Helmi kyllä nautti löylyhuoneen ihanasta lämmöstä...


Säätila jouluna oli oikeastaan melko kohtuullinen: lämpötila vaihteli nollan ja miinus kahdenjapuolen asteen välillä. Eli lämpöasteita ei ollut, se aiemmin satanut (ehkä sentti) pysyi. Jouluaattona ei satanut, joulupäivänä pikkuisen alkaen lumesta ja päätyen jäätävään tihkuun. Ja kaikkea siltä ja väliltä...

Koko homma aloitettiin glögillä. Ja mukana oli tietenkin pikkuleipiä, kakkuja sun muuta (joulutorttuja ei ollut - uunilla oli muuta käyttöä silloin). Sisarentyttäreni Tuuli on jo istumassa pöydässä.

Kissat (oma kissani, Helmi ja vanhempieni Nilla-kissa) ymmärsivät erinomaisesti joulun idean. Ne menivät molemmat jokseenkin välittömästi nukkumaan.

Sitten alkuruoat. Pääasiassa erilaisia kalaruokia (pöydässä vasta älysimme, että sentään yksi liharuoka puuttui: ohuet poroviipaleet. Muitta ei se häirinnyt, päinvastoin.). Silliä. Silakkaa. Graavilohta (juu, mussutan sellaista leipää nytkin tehdessäni tätä sivua). Italiansalaattia. Rosollia ja sen kastiketta.

Ja pääruokaan. Meillä oli kalkkunaa. Ja sitten ihan pikkuinen kinkkurulla. Molemmat oli paloiteltu jo keittiössä - huomattavasti järkevämpää niin. Ja sitten joitain laatikoita: lanttu- ja porkkana. Keitettujä herneitä. Luumuja.

Mitenhän tämän oikein kääntää englanniksi!?

Tenavien (kauhulla ja innoituksella) odottama hetki tuli sitten: joulupukki tulee (voi, isäni sattui olemaan juuri silloin poissa)! Sylissä on sisareni poika (Pauli). Ja ilmeisesti lahjoja tuli, Paulin mukaan liikaakin (ilmeisesti joku pöpö vaivasi silloin, muuten sellaista lausuntoa ei voi selittää).


 


Olli Arnberg <oar@arnberg.fi>

Vieraskirjani

Takaisin pääsivulle.