Joulu 1998

Ja sittenpä taaskin jotain. No, kyllähän joulut ovat yleensä aika samanlaisia, mutta kyllähän jotain saa lisättyäkin...

Joulu 1997

Joulu 1999

Ökö natusti innolla joulutähteä. Tämähän ei ole erikoisen hyvä juttu: kovin innokkaan natustamisen seurauksena on erittäin kuollut kissa. Mutta eipä huolta: tämä oli kankainen tekosellainen!

 

Jouluhysteria! Minä inhoan sitä! Jossain tutkimuksessahan oli kuulemma todettu, että joidenkin stressihormonien taso vastaa hävittäjälentäjiä taistelussa. Totta!

Myyjillä näyttää olevan kovin rauhallista tässä. Väärin! Käytössä oli jonotusnumerot ja jonoa ainakin puolisen tuntia!


 

Parvekkeelleni oli pantu tekokuusi, jossa oli lamppuja. Ja tietenkinhän Ökö rakasti sitä. Tässä ei ole nyt kuvaa, siitä kun hän kiipesi kuuseen (useampia kertoja, juu). Tai kaatoi koko jutun...

 

Panimme (tai siis oikeastaan isäni pani) sen oveeni 19.12.

 

Minun oli pakko vielä palata kauppaan. Kun erästä haluamaani juttua ei ollut. Ja he tilaisivat sitä. Kuulemma sen olisi voinut hakea perjantaina 18.12. No, se ei käynyt minulle: jumppa oli jo samalla päivällä ja se ylittää tärkeysjärjestyksessä jonkin ostosreissun. Lauantaina (tai sunnuntaina) en edes kuvitellut meneväni sinne. Mutta sitten menin maanantaina 21.12. HUH!

Jokaisen ryökäleen heinähatun piti tulla kaupunkiin omalla autollaan. Ja kun junttien yleisasenne on: minä olen tällä pellonpintareella ylempi olento (ja samaa noudatetaan autoa ajaessa, mikä on traktorin kanssa opittu). Tekee liikenteen lievästi ilmnaistuna tukkoiseksi: kun parhaimmillaan olen päässyt asunnostani keskustaan parissakymmenessä minuutissa, niin nyt se vei tunnin!

22.12.1998. Eli oikeastaan ihan sama päivä kuin edelläkin. Silloin oli aikamoisen kirkas ilma. Se tarkoitti, että oli aikamoisen kylmää: korkein lämpö oli -4,7 C ja matalin -13,1C. Jouluaatoksi on luvattu muuten lumisadetta, aika vahvaa sellaista. Pianhan sen näkee...

Joulusauna! Ja minulla oli silloin käytössäni vihta (siis mielestäni nimitys vasta on kerrassaan typerä ja osoittaa käyttäjänsäkin typeryyttä).

Ökö oli muuten oppinut avaamaan oven. Ja sitä taitoa pikku saunatonttu hyödynsi.

Minut kuljetettiin vanhempieni luo Uusmäkeen suunnilleen kahdenmaissa iltapäivällä. Silloin satoi aika rankasti lunta. Ja myöhemmin lumen sekaista vettä. Ja sitten ihan vettä!

Joulukuusi koristellaan sitten aattona. Kuusemme oli kovin kapea, mutta se sopi silloin oikein hyvin sisään. Tonttupartio oli jo poikennut matkallaan tuomassa osan lahjoista.

Millä ihmeellä tenavat saa rauhoiteltua Jouluna? No, suunnilleen ainoa ratkaisu asiaan on TV: Disneyn piirretyt toimivat oikein hyvin!

Alkupalat. Varsinkin kirjolohen mäti sai suuren suosion.

Sittenpä pääruoka. Tälläkertaa meillä oli sekä kinkkua että kalkkunaa rullana. Se on ihan hyvä ja järkevä järjestely: täyttä tavaraa ilman isoja vaivoja.

Kummallekaan tenavalle ei ruoka oikein maistunut: ilmeisesti jännitys oli kuitenkin liian suuri (eihän sitä tietenkään voi myöntää). Pauli piirteli ja Tuuli pyrki änkeytymään ahtaimpaan mahdolliseen loukkoon.

Kyllä hermostuminen tarttui kissoihinkin! Tässä Ökö ja vanhempieni Nilla vaihtavat keskenään mielipiteitä. Helmi (joka sekin oli mukana) on nyt saanut Nillan mielestä uutta arvoa, kun uusim mieliharmi on ilmaantunut maisemiin!

Salama saa nillan silmät leiskumaan aika hurjasti. Mutta suunnilleen noin se tosin ajatteli...

"Pukki tulee." Tämä sai tenaviin lähes hysteerisen kohtauksen: molemmat ryntäilivät ympäriinsä ja yrittivät piiloutua kaikkiin mahdollisiin paikkoihin.

On muuten syytä huomata, että pukki on pannut lahjat Stiga-kelkkaan, jonka Pauli saa. Hän oli toivonut juuri sellaista.

Ja tänäkin vuonna isäni jäi paitsi kaikesta - hän touhusi auton lämmityksen kanssa.

Pauli pukin sylissä! Tuuli ei uskaltautunut sentään mihinkään näin hurjaan juttuun: parhaimmillaan hän saatoi suunnilleen hipaista pukkia.

Myöhemmin Pauti kyllä esitti pieniä epäilyksiä pukin henkilöllisyydestä. Mutta kuiskaten...

Siinä isossa kassisasa oli Tuulille ihan valtaisa nallekarhu.

Ja sitten hän sai ihan Ökönnäköisen nuken!

Lahjojenavaamisen jälkeen söimme sitten jälkiruokaa. Ajoitus on ihan järkevä: tenavat eivät olisi kestäneet lisäodotusta ja olisimme olleet aterian jälkeen niin ähkyssä muutenkin.

Tarjolla oli lakkoja ja jäätelöä. Ja halullisille sieluille vielä leipäjuustoa.

Serkkuni Yrjö perheineen tuli käymään luonamme ensimmäisenä joulupäivänä. Seuraavan päivän illalle he matkustaisivatkin Rovaniemelle.

Yrjön vaimo Karin.


Olli Arnberg <oar@arnberg.fi>

Vieraskirjani

Takaisin pääsivulle.