Elkom 2005

Edellisistä messuista oli mennyt aikaa. Siis oikeastaan ihan liian pitkään. Näillä messuilla oli ilmeisesti linjana, että täällä esitellään nimenomaan komponentteja; kieltämättä onkin niin, että PC-niminen syöpä ahmaisisi muutoin nämäkin messut. Mutta toisaalta ne osastot olisivat ihastuttavan viihteellisiä.

Really long time from my previous visit to any expo. Actually much too long time.

This one is about electronic components. Not about PCs, which are really bunch of use of components. That way PCs can be kept out.

Because PCs are really cancer of expos! Of course, those might contain much fun.

Ihan ekaksi rahnaa. Mikä olikin sähköpyörätuoliulla aikamoisen hankala operaatio!

Ensinnäkään en voi tosiaankaan ymmärtää, miuksi automaatti (ja todellakin niitä oli vain yksi onneton) pitää olla mahdollisaimman syrjässä. Mutta eipä käyttäjiäkään ollut.

Tosiaankin kumm allista. Kuvittelisi, että automaattien tuottama rahavirta olisi kauppiaitten mieleen. Tällöin luonnollinen paikka olisi mahdollisimman lähellä keskusta. Mutta ei.

ATM machines are really important to us. We don't use credit cards.

But using this with my electric wheelchair. That was really quite complicated thing!

Messuruokaa. Ja lounaalla tyypillisesti syönkin aika vähän, tyypillisesti huomattavasti vähemmän kuin mitä tässä on.

Pyörätuolini selkänoja oli kerrassaan kummallisessa asennossa. Mutta kieltämättä kalja auttoi kestämään senkin oikein erinomaisesti.

Eating is really important thing. Typically my lunch is much smaller. But here I have something to and it requires more food.

Backrest of my wheelchair was in very bad position. But with enough beer, that problem was neglible.

Murkinoinnista vahvistuneena olin valmis sökeltämään ihan mitä vain.

Tölläsin tällaista pintaliitoskomponenttien automaattista ladontaa. Lähinnä se muistuttaa oikeastaan jonkinlaista automaattista ompelukonetta. Sitten räppäisin kuvan. Salaman väläys herätti esittelijät transsista.

Minulle tungettiin englanninkielinen esitteliä. Joka ymmärsi aika pian varmaankin sen, ettei minulla vlttämättä ole ladontakonetta kotitelkkarin vieressä. Jokatapauksessa hän oli lapsekkaan ylpea koneen ladontatarkkuudesta.

This machine does automatic placing of surface mounted components. And it does that with really high precision. Really it reminds much automatic sewing machine.

Presenters presented this to me. Why? Obviously we don't have very big market for such things: maybe a few in an year. So, the presenters were clearly bored! That want someone to talk to. And here comes Olli with beer in head...

Jotkut sentään repäisivät.

Nappasin kuvan tästä ihmeestä Yleiselektroniikan (aika usein sitä kutsutaan nimellä "ylellisyyserotiikka") osaston lähistöllä. Mutta oliko se oikeastaan heidän? Siitä en ollut ollenkaan varma.

Tuossahan on sisällä ihan järjetön määrä elektroniin, tietotekniikkaa ja mekaniikkaa. Koska siinä todellakin on vain kaksi pyörää.

Ilmeisesti gyroskoopit haistelevat asentoa ja prosessorit pyrkivät sitten korjaamaan tilannetta.

This thing is really full of electronics. Not just batteries and electric motors (of course, there are those, too). But there are gyroscopes and really huge amount of computing power.

Nice gadget!

Siemens iski jälleen. Tietenkin he pyrkivät osoittamaan, että he olivat olleet vaikka kuinka monilla messuilla.

Minä sain oikeastaan kuvan siitä, etteivät he oikeastaan tiedä, missä ollaan nyt. Eivätkä he oikeastaan ihmeemmin välitäkään asiasta, koska "Siemens on niin iso ja tärkeä".

No, eiväthän he tietenkään noin ajattele. Mutta sain sen käsityksaen. Ja se on oleellista...

This looks quite un-nice from Siemens. Maybe not so intentionally, but really that's even worse thing!

Tästä vekottimesta minä jopa pidin. Tanko heiluu vauhdille edestakaisin.

Sopivissa vaiheissa LEDejä sitten vläytetään. Tietenkin niitten pitää olla aika tehokkaita. Mutta toisaalta viuhtominen huolehtii aika tehokkaasti jäöähdytyksestäkin.

Really nice gadget! It's just a clock, which gives "time in air". Just waving that stick back and forth.

I say again: "really nice gadget".

Ilmeisesti tupsulakeissa on vetoa. Se on teekkareiden kunniaksi sanottava.

Mutta miksi kukaan käyttäisi vapaaehtoisesti tällaista? Eikö olisi yksinkertaisempaa tatuoida otsaan: "tyhmä"?

Ja lisäksi se on ihan yksinkertaisesti ruma.

Engineer students. Really quite awful cap. Because it should be white!

Kuski oli kaupassa nähnyt Tanja Karpelaa käsittelevän Seura-lehden. Hänen mielestään Karpela oli tehnyt sentään yhden ryhdikkään päätöksen, kun oli estänyt vanhan oopperatalon myymisen venäläisille.

Itselläni on aika sepporätymäiset käsitykset oopperasta. Ja jos joku haluaa ostaa sen röttelön, on oikeastaan epäisänmaallista estää se.

My cab-driver had seen a story about our culture minister, Tanja Karpela. Okay, that picture wasn't in it...


Olli Arnberg <oar@arnberg.fi>

Vieraskirjani

Takaisin pääsivulle.

Guest book

Back to main page.