Heureka 23.8.2001

Heureka August 23th, 2001

Olin ollut ensimmäistä kertaa Heurekassa heti sen valmistuttua.

Tällaista peiliä käytetään ilmeisesti sellaisissa isoissa valonheittimissä, joitä käytettiin puolisen vuosisataa sitten pommitusten torjumisessa. Modernimpi käyttö lienee niissä Hollywood-leffojen ensi-illoissa. Mutta aika historiallista kamaa.

This Heureka is our center for science. I have been there (and not more than once) just when it started. And there were same equipment then! Okay, I think, they had redid those really quite many times again.

This kind of huge searchlight was used in air raids about half a century ago. Now it is used in Hollywood premieres and such.


Alunperin piti hakea Pauli koulusta Heurekaan. Mutta Tuuli nosti asiasta ilmeisesti aikamoisen metelin. Eli hän tuli myös mukaan. Siis ensin autolla hänen päiväkotiinsa, sitten Pauli koulustansa.

Tuollaiset fossiilit oli ilmeisesti kaikkilöydetty Gobin autiomaasta. Tai siis yleensä Mongoliasta. Ilmeisesti siellä on fossiileja vaikka kuinka - toisin kuin täällä. Ilmeirsesti niitä ei täällä ole!

Näitten luiden perusteella tutkijat pystyvät sanomaan jotain eläimien muustakin olemuksesta.

Originally we intended to get Pauli to Heureka. But Tuuli wanted it, too. Okay, we took both of them.

There was an exhibition of old dinosaurs, what kind of family life they had.

Noista otuksista käytin nimitykstä Aku-Ankka-dino. Johtuen ihan simppelisti päänmuodosta.

I called these creatures as Donald-Duck-dino. Because their head was shaped that way.

Sittenpä töppäsin oikein kunnolla! Sanoin nimittäin tenaville, että olisi aika totista kohdata tuollaisia metsäretkellä. Siinä olisikin aikamoisen painajaisen paikka. Yritin kyllä selitellä asiaa:

No, toivottavasti en tehnyt ihan valtaisaa tuhoa.

That creature in the left is Tyrannosaurus Rex. But what that right one is called? I've seen it.

Siellä oli lapsilletarkoitettuja johteita. Niistä sekä Tuuli että Pauli tuntuivat tykkäävän valtavasti. Tässä tehtiin jonkinlainen kuutio (kooltaan 3x3x3) palikoista. Täytyy kyllä tunnustaa, että minä osallistuin aika huomattavasyi siihen. Niin, tämä keltainen pala oli muuten ihan viimeinen.

Kids had their own things there. Like this cube (size only 3x3x3). By the way. this yellow piece was really last to complete the cube!

Lämpökamera oli tenavien mielestä kerrassaan mahtava juttu. Isäni ottaa kuvaa (kamera on muuten kohtuullisen viileä), se on ihan selvää. Mutta kumpi tenavista siinä on? Kun ihmistä ei tunnista erikoisen hyvin lämpökameran kuvasta!

This is "temperature-picture". My father takes the picture: one can easily see the cool camera. But the kid? One can't easily recognize!

Lopuksi olimme paikallisessa Arrkhimedes-ravintolassa (Arkhimedeshän oli se heurekaa karjunut ukkeli). Jonkunlaista välipalaa tai jotain.

Finally we went to Archimedes-restaurant (ha was the guy, who screamed "heureca"). We had some kind of snack, there.


Olli Arnberg <oar@arnberg.fi>

Vieraskirjani

Takaisin pääsivulle.

Guest book

Back to mainpage.