Maxi-Market 11.12.2001

Maxi-Market, December 11th 2001

Alunperin luulin, että tämä viikko olisi tyhjää täynnä. Mutta sitten, vähitellen, tuli kaikenlaista. Ja loppujenlopuksi menoa oli vaikka kuinka. Mutta sehän on vain kivaa!

I thought, that this week would be empty. So, I decided to make this trip to Maxi-market. But later that week was really full.

Alunperin Maxi-Market oli suunniteltu väliaikaiseksi. Ja sen voi ilmeisesti nähdäkin: rakenteita ei ole todellakaan suunniteltu kestämään 30 vuotta! Ja arkkitehtuuri. Uskaltaakohan yksikään arkkitehti tunnustaa suunnitelleensa tuon hirvityksen. Tosin esimerkiksi kirkkojen suunnittelussa taisi silloin olla muotia suunnitella piruntorjuntabunkkereita.

Kuitenkin se taisi olla ihan ensimmäinen iso automarket pääkaupunkiseudulla (ja varsin luultavasti koko maassa). Pikkuisille lähikaupoille se oli melkoinen kuolinisku!

Mutta nyt tuo väliaikaisuus on kohta loppu. Taustalla näkyykin nostokurkien valtaisat joukot. Ja tämä ei todellakaan ole mikään pieni rakennustyömaa: samalla vaivalla humpsautetaan kasaan iso asuinalue ja parikin kauppakeskusta. Ja samalla tehdään maa-alueiden omistajasta sikarikas.

Originally it was made as temporary (so, everything has been done "cheaply"). Now that state has lasted for 30 years. But that was I think, it was the first big car market in Finland.

But that temporary stage is over now (okay, maybe it takes an year). You can see cranes behind that place. It's really extremely big construction site - biggest in Europe.

Ihan ensimmäiseksi ostoskärry. Kyllä sitä saa työnneltyä pyörätuolin edessä. Siis ainakin jotenkin.

Ostoskärryt on liitetty toisiinsa markkalukoilla . Mitenhän, kun Eurot tulevat?

Here are trolleys (is that the correct word? But who cares). That's rather hard to use such with wheelchair. But one has to...

One get a trolley by 1 FIM. But euros come. What now?

Täälläkin oli video-osasto. Missä - tapani mukaan - innostuin hullunlailla ostelemaan. Esimerkiksi DVD tuosta Tomb Raiderista.

Here is the video-store. And I bought really too many DVDs. This time I bought "Tomb Raider" (and a few more, too).

Eineksiä! Niitä löytyy vaikka kuinka. Minä itse en ottanut eineksiä, vaan pariakin syntisen (eli niissä on rasvaa vaikka kuinka) hyvää juustoa. Siis juustot ovat suunnilleen parinkymmenen metrin päässä eineksistä, joten ne ovat lähes sama asia.

I took some really delicious cheeses. Okay, they contain rather much fat, but sometimes they are really great!

Joka aamu syön yhden Bulgarianjugurtin (tuo sinikantinen ja muutenkin sininen purkki). Se on pikkuisen kiinteämpää, joten se on huomattavasti simppelimpää syödä.

I eat every morning an yoghurt. That's semi-solid (is that correct word? At least it sounds really nice), so it's easy for me to eat.

Limpat ovat todellakin tärkein asia! Nimen tuo valokokis (jollekulle tuotti vaikeuksia ymmärtää tätä; mutta sehän on käännös ihan sanasta sanaan: 'light' = 'valo' (ja sde toinen on 'raskasta kokista')). Varmaankin se on jo tullut kohtuullisen selväksi. Ja siellä näyttää olevan ihan kiva määrä: tuo määrä riittäisi jo varmaankin pariksi viikoksi.

Coke Light! I really like it. And I drink much too much of it.

Tuontiölkkyjen hylly! Eipä tällaista olisi voinut kuvitellakaan parikymmentä vuotta sitten. Silloinhan jotkin rokkarit ottivat tunnukseksansa (huh, mikä sana!): "keppana kioskeihin". Jota pidettiin täysin epärealistisena vitsinä. Mutta nyt on noin! Eipä olisi uskonut silloin.

Niin, otin jopa yhden: sellaisen patenttikorkilla varustetun. En todellakaan maun vuoksi. Vaan pullon. Erinomainen simapullo!

Imported beer! Zillions of different types of it. Our legislation of alcohol is really bizarre. But some years ago, it was really weird.

I bought one bottle of something. Taste had nothing to do with my purchase-decision. No! It had just nice bottle.

Kassoilla saattoi viimeistään havaita joulun lähestyvän. Tällaisia kerrassaan hypertyylittömiä suklaajoulupukkeja oli kassojen lähistöllä tarjolla.

Voi oikeastaan todeta, että tyypillisin tyyli siellä on tyylittömyys! Ja vaikka lääniä on ihan valtaisesti, jää valikoima kuitenkin yllättävän pieneksi.

Yuck! These chocolate-Santas are really quite tasteless (actually they probably are really incredibly sweet, but I'm quite sure, that You can understand, what I mean) thing!

Tuollainen kassarivi oli 30 vuotta sitten ihan käsittämätön juttu. Mutta normaalisti kassoista on vain osa käytössä. Olisikohan viidennes hiljaisina aikoina? Mutta silloin kun valtaisa jouluryysis tulee, silloin kaikki kassat ovat käytössä. Ja jonot ovat pitkiä.

Kun olin ottamassa tätä viimeistä kuvaa, paikalle lyllersi vahtimestari, joka ilmoitti kuvauksen olevan kiellettyä. Mutta minähän olin jo lähtemässä pois, joten asialla ei ollut ihmeemmin väliä.

Vasta myöhemmin älysin, mitä minun olisi pitänyt vastata. "Miksi?" Siinähän sitä olisi ollut.

Then You want to pay! This long line of cash-registers was really something extraordinary.


Olli Arnberg <oar@arnberg.fi>

Vieraskirjani

Takaisin pääsivulle.

Guest book

Back to mainpage.