Tallinna

Keskiviikkona 8.7.-98 menin yhdessä isäni kanssa käymään Tallinnassa. Ja sitten seuraavana kesänä oli seuraava kerta. Olin itse käynyt siellä jo kolmekin kertaa - kaikki kerrat vielä Neuvostoliiton hallitessa! Viimeisin tätä edellinen kerta oli ollut SIKin cursio. Ja sen muistan, että joko Tsernenko tai Andropov oli kuollut juuri mennessämme sinne (julkistus tuli seisoessamme viisumintarkastusjonossa).

Tallinnassahan näkyy tosiaan selvästi saksalaisten vaikutus. Koko kaupunkihan on vanha hansakaupunki. Ja kyllä se oli tasainen (vaikka kuva sanoisi ihan jotain muuta); kuvassa on vain yritetty jotain taiteellista vaikutelmaa...

Täytyi herätä kerrassaan aikaisin: jo kuudelta aamulla! Tuo pikemminkin nukkumaanmenoaika! No, menin nukkumaan pikkuisen vaille keskiyötä. Kissojen mielestä se oli ihan käsittämätön nukkumaanmenoaika: jo pimeällä!

Menimme sinne Nordic Jet Linen katamaraanialuksella. Joka on kerrassaan nopea: koko matka Helsingistä Tallinnaan menee suunnilleen puolessatoista tunnissa.

Näki muuten selvästi siltä, että passintarkastajat olivat saaneet koulutuksensa entisessä Neuvostoliitossa. Tai tietenkin pikkuvirkamiehestä on mukavaa osoittaa omaavansa valtaa.

Heti saavuttuamme menimme luonnollisesti Mustamäen torille. Torimyynti oli sijoitettu aivan uuteen ja siistiin rakennukseen.Aikaisemmin se oli ollut vanhoissa kasvihuoneissa. Myyjät olivat maan 0vähemmistökansallisuutta, venäläisiä.

Tämähän on selkeästi (copyright-ihmisten mielestä) koko Suomen suurin ongelma näiden juttujen kannalta. Ja kyllähän se ihan totta on: saat sieltä kyllä Rolexin tai Adidaksen (tai Niken...) paidan tai oikeastaan mitä vain. "Aitoja" ne eivät kylläkään ole. Mutta jos ne maksavat alle kymmeneksen "aidosta", mitäs iloa silloin "aidon" paremmasta laadusta on?

Jonkinlaista kaukoputkea olin tullut sinne ostamaan. Ja hintataso tuntui olevan suunnilleen kolmannes Suomen hinnoista. Kivaa!!

Ja sittenpä pinsseja! Eestinlippu olla pitää!

Tämäntakia copyright-ihmiset saavat vatsanväänteitä. Ja tavalliset suomalaiset ovat lähinnä typertyneen onnellisia. Tässä katsottiin hänen (oikeastaan ei voi sanoa noin, koska kaikilla kauppiailla on samat tuotteet ja sama hinta!) tuotteensa laatua. Joka oli oikein hyvä.

Taksikuski (nimeltään Olavi Kreisberg), joka kuljetti meidät sinne ja sitten takaisin vanhaankaupunkiin, oli selvästi erittäin ylpeä autostaan.

Oli kuulemma Viron (alunperin minulla oli tässä "Eestin", mutta sehän ei ole suomea!) ainoa auto, jossa on tuollainen suksiboksi (anopin ruumisarkuksihan sitä nimitetään aika yleisesti). Mutta mitä ihmeen käyttöä sillä siellä on? Varsinkin aikamoisen kovalla helteellä.

Sitten olikin jo syömisen vuoro! Ravintola oli nimeltään "Toom Kooli". Isäni mukaan (minä itse en sisällä käynyt) sisäpuolen isoista ikkunoista oli valtavan hyvä näköala. Söimme Chateaubriandia. Ja se olikin oikein hyvä valinta, lihakötäle oli aikamoisen valtaisa.

Siinä ravintolan vieressä oli torni ja rappuset alas (paikka oli siis yläkaupunkia). Kartassa luki kohdassa "Pilstikeri trepp ja torn". Ja tarjoilijan selityksestä emme kummatkaan ymmärtäneet mitään. Voisikohan se tarkoittaa jousimiestä? Ehkä (ja ehkä ei).

Aikamoisen idyllisen ja kerrassaan hyväkuntoisen näköinen ravintola. Samaa ei voi sanoa lähiympäristön taloista. Vieressä sijaitsevaa (Kanadan suurlähetystö (rakennustelineet näkyvät tässä hyvin)) taloa puunattiin edustuskuntoon. Mutta mitä ihmeen hyötyä siitä on, jos sinne ei oikeastaan pääse? Katua ei nimittäin voi nimittää kaduksi hurjimmissa unelmissaankaan.

Toompean mäellä Kohtukadulla sijaitsi kerrassaan kaukaisten esi-isieni (tai ei kuulemma juuri heidän, vaan heidän jälkeläisiensä) von Tiesenhauseneitten talo. Saksalainen aateli piti valtaa Virossa keskiajalta lähtien. Aateli asusti juuri Toompean mäellä. Porvaristo (saksalaisia sekin) asui vanhassakaupungissa. Ja rahvas (eli virolaiset) jossain muualla.

Talo näyttää kerrassaan komealta näin kaukaa katsottuna. Mutta lähempää katsottaessa paljastuu karmea totuus! Rappio on kaunisteleva ilmaus rakennuksen kunnosta.

Näköalapaikalta havaitsee selkeästi, minkä kulttuurin vaikutus on äärimmäisen voimakasta. Tuo muovikassi on pullollaan Mustamäen torilta ostettuja juustoja (esimerkiksi "Suitsujuusto", joka on savustettua) ja makkaroita (ainakin hirveä ja villisikaa).

Sitten kuva Raatihuoneesta. Tässä näkyy oikein hyvin kaupungin perusongelma: kadut on tehty mukulakivistä. Ja parhaimmillaankin niiden laatu on erittäin huono. Ja edes siihen laatuluokkaan yltäviä on surkean vähäinen määrä.

Näiden mukulakivien takia minun täytyi jatkuvasti pitää lihakseni valtaisassa jännityksessä. Siis mahdollisen kaatumisen varalta. Se, etten kaatunut oli lähinnä tuuria!

Pyörätuolin etupyörät ovat erittäin pieniä. Ja myös erittäin herkkäliikkeisiä. Ne etsiytyvät jokaiseen pieneenkin koloon (niitä riittää!!) ja sen jälkeen tuleekin äkkipysähdys.

Tästä taidekaupasta ostettiin kaksikin grafiikanlehteä kissaseinälleni. Paikka on muuten ihan raatihuoneentorin lähellä (tosin vanhassakaupungissa kaikki on lähellä).

Ja ettei vain jollekin jäisi epäselväksi: olin siellä isäni kanssa.

Lopussa olin aikamoisen väsynyt. Ja olen myöskin varma, etten ollut erikoisen miellyttävä. Mutta kyllä minä matkasta pidin, se on ihan selvää!


Olli Arnberg <oar@arnberg.fi>

Vieraskirjani

Takaisin pääsivulle.