Asumiseni

Kuvasta saa vain vaivoin selvää. Mutta minkä ilmastolle voi, täällä on tosi pimeää tuohon aikaan!

Muutto uuten asuntooni oli 15 marraskuuta 1997. Tarjolla oli sikapainavia kirjalaatikoita - paljon! Osoite on:

Olli Arnberg
Rautakiskonkuja 5 C 32
02600 Espoo

Kyllä se tosi hyvältä vaikuttaa! Pyörätuoli vaatii jokseenkin paljon vapaata tilaa. Kokoa asunnosta ainakin löytyy: 56 neliömetriä, melkein tuplaten Postipuuntien asunnon koko.

Aika tärkeä juttu kannaltani on, että asuntoon pääsee hissillä. Tähän pääsee! Voin kyllä vakuuttaa, että hissi on kerrtassaan pieni ja että pyörätuolini mahtuu sinne juuri ja juuri. Mutta se mahtuu!!

Suuri etu asunnossa on sen parveke! Se on kerrassaan iso! Ja lasitettu - kuulemma se lisää parvekkeen käytettävyyttä useammilla kuukausilla!Ja sittenpä joitain kuviia ennen remonttia (esimerkiksi nuo karmeat tapetit lähtevät). Oikeastaan ennen yhtään mitään - siellä on tässä vaiheessa vain siivottu hullun lailla!


Makuuhuone

Olohuone

Ja parveke.

Tässä kuvassa parveke on ihan käytössä vielä syyskuun ihan lopussa. Lasit tekevät sen oikein lämpimäksi silloinkin!


Sittenpä remontissa aikaansaatuja juttuja:

Keittiö

Ruokailutila (huomaa myös seinälläolevat kissa-aiheiset grafiikanlehdet)

Makuuhuone (kissa ei sentään normaalisti ole tuossa)

Olohuone. Tuossa tuolissa istun katsomassa telkkaria. Kissa on annettu minulle; vapaaehtoisesti se ei tuollaista tekisi.

Tietokoneeni - nehän ovat minulle tosi tärkeitä.

Sitten asuntooni pantiin muutama kahva (niinkin valtaisa määrä kuin kolme) ja makuuhuoneen kynnystä alennettiin. Espoon kaupunki maksoi tämän, sehän on eräänlaista asunnon tekemistä vammaiselle sopivaksi. Voi sanoa, että Espoon kaupungilta lypsettiin aika härski summa! Mutta toisaalta, sama summa menisi suunnilleen päivittäin, jos joutuisin laitokseen!

Tässä on meneillään parvekkeellemenoa helpottavan kahvan petsaus.

 


Sauna

Sauna on tosai tärkeä juttu meille suomalaisille. Kyllähän minä ymmärrän, että koko asia tuntuu kerrassaan pelottavalta. Mutta minkä sille oikeastaan voi?


Makaan saunanjälkeen kerrassaaväsyneenä. Hmm, tämä yöpuku ei taida olla ihan sopiva. Nimittäin Mika Häkkinen taistelee maailmanmestaruudesta Japanin Suzukassa Michel Schumacheria vastaan. Ja se ajaa juuri Ferrarilla!


Ja mitä parvekkeelta näkyy (nyt on kyllä turhan karmea vuodenaika hehkeisiin näkymiin):
Pohjapiirrustus.


Linkki edelliseen asumispaikkaani lienee erittäin hyvä!


Ja sittenpä taas näkymiä parvekkeeltani vuodenaikojen vaihtuessa. Vuodenajathan muuttuvat aika dramaattisesti täällä!

Tässä on sitten surkein päivä, mitä täältä (niin, koko pohjoiselta pallonpuoliskolta) löytyy. Siis lyhyin (Aurinko nousee klo 9:24 ja laskee klo 15:13. Eikä se sinä ylhäälläoloaikanaan ole mitenkään erikoisen ylhäällä). Onneksi sentään maassa on pikkuisen lunta; se auttaa aika paljon. Ja lämpöäkin oli parisen pakkasastetta, joten on mahdollisuuksia, että lumi kestää jouluksi...

Sittenpä tilanne tammikuun lopussa. Kuva on otettu parvekkeen sisältä, koska ulkona on tosi kylmää. Siis jotain lähelle -15 astetta. Koko alkukuun onkin ollut tosi leutoa, jopa plussan puolella. Ja pilvistä; jossain 20 päivän tienoilla meteorologi totesi, että koko alkuvuonna on ollut kolme minuuttia (Vai puhuikohan se neljästä minuutista) aurinkoista.

Perjantai 6.2.1998. Kuva on näkymä ruokailutilani ikkunasta. Tuossa puussa on lintuja, joita Helmi töllää innokkaasti! Tämä kuva on ajallisesti melkoisen "lähellä" edellistä. Mielestäni säätiedotuksessa oli sanottu, että luultavasti tämä olisi koko talven kylmin päivä. Ei tasan ollut!

No joo, kuva on otettu kahdelta iltapäivällä. Lämpöä oli silloin -14. Olihan se ihan kylmää, juu. Kylmin tilanne oli jotain -17. Mutta seuraavana päivänä oli -3!

Ja sitten tilanne maaliskuulta, 11.3.1998. Aikamoisen kaunis ilma, ei pilvenhattaraakaan taivaalla! Lämpö tosin (kirkaan taivaan takia) vaihtelee päivänmittaan aika voimakkaasti: korkein lämpö oli -3,0C ja matalin -14,5C.

Sunnuntai 12.4.-98. Säätiedotuksessa uhkailtiin lumimyrskyllä (joo, niin ne tuntuvat yhä sanovan tuolla kymmenen uutisissa). Pikkuisen lunta tuli. Muttei kovinkaan paljoa. Korkein lämpö tänään oli 1,3C (siis kuitenkin yli nollan). Ja matalin -2,8C. Yleensä lämpötila on tähän aikaan korkeampi.

Jossain oli aiemmin sanottu, että kevät on myöhässä. Mutta eipä Wapun jälkeen! Nyt (siis 3.5.88) oli lämpöä 23C, puissa oli hiirenkorvat jne.

Äitienpäivä -98 (siis 10.5.1998)! Kerrassaan lämmin ja kaunis päivä. Enpä tehnyt mitään ihmeempiä mittauksia, mutta kyllä siellä oli melkoisen lämmintä. Ja pyörätuoli hiostaa... Taloni on tuolla autoparkin takana.

Tilanne 18.5.1998. Eli eipä erikoisen pitkä aika edellisestä kuvasta. Mutta kun kehitys kulkee niin kovaa vauhtia. Kukkiva puu on muuten (kuulemma) vaahtera. Matalin lämpötila tuona vuorokautena oli 9,9C ja korkein 28,0. Sisällä matalin oli 23,5C ja korkein 27,9C. Panin nämä siksi, että koko tämä kuuma aika on erittäin tukalaa minulle, pyörätuoli hiostaa aivan älyttömästi.

Lakkiaispäivä 30.5.1998. Se oli kerraassaan hyytävän kylmä päivä! Matalin lämpö oli 7,0C ja korkein 20,5C (mutta se ei taida olla totta; luultavasti aurinko on paistanut anturiin). Sinä päivänä ei muuten satanut - tosin taivaalla oli yllinkyllin tosi tummia pilviä.

Ja kyllä aikaa kuluikin seuraavaan kuvaan: nyt on 13.7! Päivän korkein lämpötila oli 26,9C ja matalin 15,3C. Aika hämmästyttävä vaihteluväli! Aamulla nimittäin satoi aikamoisen rankasti. Mutta ilalla oli taivas aivan kirkas! Yleensähän se merkitsee erittäin kylmää yötä. Mutta nyt ilmeisesti taivas seestyi riittävän aikaisin...

12.8.1998. Näkymä on pohjoiseen antavasta ruokailunurkkauksen ikkunasta. Kuva on otettu joskus iltapäivällä viiden maissa. Silloin oli suunnilleen 16C, korkein lämpötila sinä päivänä oli 17,7C ja matalin 9,2C. Ilmatieteen laitos oli tehnyt kesän alussa ensimmäistä kertaa oikein pitkäaikaisen ennustuksen, luvaten lämmintä kesää. Ja olin huolestunut - minä kun en erikoisemmin lämpimästä pidä. Turha huoli, ennustus meni oikein kunnolla pieleen!

26.9.1998. Syksy on jo vahdissa. Jonkun verran lehtiä on jo tippunut. Ruskaa ei ole ihmeemmin ollut, ehkäpä jotain tulee? Edellisestä kuvasta ei ole kulunut kovinkaan pitkää aikaa, mutta muutokset ovat todella isoja. Parhaiten sen varmaankin näkee päivän pituudesta - nythän se lyhenee vauhdilla (syyspäiväntasaus oli pari päivää sitten). Korkein lämpötila oli 10,9C ja matalin 4,2C.

17.10.1998. Nyt syksy on jo pitkällä. Suuri osa puiden lehdistä on jo tippunut. Ja ne jäljelläolevat ovat ihan sillähilkulla. Päivän korkein lämpötila oli 7,0C ja matalin 4,9C. Ei siis mitään suurta vaihtelua lämpötiloissa. Tämä johtui lähinnä sateista - varsinkin illalla satoi. No, ei voi mitään! Illalla oli sentään Maamiehen Tarun pippalot luvassa.

Seuraavana päivänä (ja sen jälkeisenä yönä) tämän kuvan ottamisen jälkeen meillä oli kerrassaan raju syysmyrsky. Esimerkiksi Nordic Jet Linen katamaraanin piti kääntyä takaisin. Sillähän teimme Tallinnanmatkamme.

Ulkomaiset ihmettelivät, miksei meillä ollut isoja juhlia Mika Häkkisen voitettua F1 maailmanmmestaruuden (tämä kuva on seuraavalta päivältä, 2.11.1998). Mutta tämä kuva selittää aika hyvin täälläolevaa iljettävää säätä: tämä valoisa aika kestää muutaman tunnin päivästä, sade on suunnilleen jatkuvaa ja vielä koko hupi kruunataan aika kylmällä ilmalla.

Tämän päivän korkein lämpötila oli 4,0C jka matalin 1,5C. Aikamoisen pieni vaihteluväli! Se johtuu oikeastaan ihan kokonaan paksusta pilvikerroksesta, joka tasaa lämpötilat tosi tehokkaasti.

Ja tietenkin tuollaisen uhoamisen jälkeen ensilumi tulee suunnilleen seuraavana päivänä. Se tuli! Tuo edellinen vuodatukseni oli tiistailta. Ja keskiviikkona tuli sitten lunta. Tämä kuva on perjantailta (siis 6.11.-98)! Eikä se lumi ei toiminut tavallisen säädyllisen lumen tapaan ja siis sulanut parissa tunnissa. Ei! Ilmeisesti tämän aiheuttivat sopivaty matalapaineet. Korkein lämpötila oli 1,3C ja matalin -1,3C.

Mutta kyllä tuollainen on kerrassaan romanttisen näköistä! Autoilijat ja talonmiehet kiroilevat...


Olli Arnberg <oar@arnberg.fi>

Vieraskirjani

Takaisin pääsivulle.