Uusmäen puutarha

Garden in Uusmäki

Tämä on oikeastaan ihan kiva juttu nähdä näinkin konkreettisesti muutokset luonnossa. Täällä arktisissa oloissa kasvien on tuotettava koko vuoden tarpeet muutamassa kuukaudessa.

Tässä näkyy sitten kukkapenkissä Uusmäessä tapahtuvat muutokset.

This is really neat way to see changes in Nature here. We live in quite arctic place. Plants have just a few months time to produce everything needed during year. And winter-months aren't easy!

Here You can see flower-bed of Uusmäki.

Tässä on tilanne pitkäperjantaina. Pääsiäinen oli tänävuonna (2000) melkoisen myöhään. Pitkäperjantai oli 21.4.2000. Silloin kukkapenkki oli vielä kerrassaan autio. Vain jotkin sipulista nousevat kukat olivat vauhdissa. Siis krookukset.

Situation in Good Friday (which was really late: April 21st, 2000).Really barren. Only very few plants have risen. They got their power from bulbs (one friend of mine said that word 'onion' isn't suitable (yes, it means edible ones (of course tulip-ones are probably edible; but certainly not delicious))).

Äitienpäivä 2000. Joka oli tänävuonna 14.5.2000. Vain 24 päivää edellisestä kuvasta. Mutta muutokset ovat ihan valtaisia. Kasvienhan on tuotettava koko vuoden tarve niinä muutamina kasvun kuukausina. Silloin kasvu onkin aivan valtavan voimakasta.

Mother's day 2000. It was May 15th, 2000. Only 24 days from the previous picture. Yet the changes are extremely big. Plant has to produce food for whole year. And lot has quite limited time; just few months. Thus, these near-arctic regions are really very much producing places during summer. But winter, brrr...

27.5.2000 Mikä on siis parisen viikkoa edellisestä kuvasta. "Tärkein" kukka on varmaankin lemmikki (Myosotis). Se on tosin niin matala, ettei tähän kuvaan juurikaan näy - ehkä tuossa keskellä on sinertävä laikku.

Sitten kukkapenkissä on kulleroa (luonnonvaraisen latinankielinen nimi on trollius europaeus), sen puutarhamuotoa. Molemmat vanhempani ovat hotoisin Kemistä. Siellä luonnonvaraisia kulleroja on ihan valtaisa määrä.

Garden in end of May, May 27th, 2000. About two weeks from the previous picture. So little time, yet quite many changes. Dominating flower is forget-me-not (Myosotis). But that's quite low. One can see it from another direction.

Then there are garden-varieties of globe flowers. Both of my parents are from Kemi, where are so many natural ones.

Kullero

Globe flowers.

Lemmikki

Forget-me-not


Tähän on vain viikko edellisestä. Äitienpäiväksi hommaamani runkoruusu on nyt ihan valtaisasti kukassa. Silloin se olikin aika aneeminen...

Noiden kukkien tunnistamiseen tarvitsen kuitenkin asiantuntijaa!

Only a week from previous picture. A rose I bought for Mother's day, is blossoming heavily. It wasn't very great then...

I must have some expert-help to identify flowers. Wait a minute!

Kesäpäiväntasaus! Kasvit ovat nousseet aika voimakkaasti. Nyt tärkein ja määräävin kasvi on unikko. Nuo punaiset, mahdollisesti oranssit kukat.

The flower bench at summer equinox. Now the dominating plant is clearly puppy.

Unikkoryhmä. Minä kyllä pidin huomattavasti enemmän meillä aiemmin olleista, vaaleanpunaisista. Ne eivät edes olleet kerrottuja. Mutta nimenomaan yksinkertaisuus oli niitten voima!

Poppies!

Tiikerinlilja (Lilium tigrinum). Kerrassaan kaunis kukka.

Tiger lily (Lilium tigrinum).

Sormustinkukka (Digitalis). Lähikuva kukasta. Kerrassaan kaunis kukka. Mutta aivan hysteerisen myskyllinen.

Foxglove (Digitalis). Really beautiful close-up. But that's really poisonous flower!

 
 

Toinenkinn kuva sormustinkukasta. Se on niin kaunis kukka!

Another picture of the Foxglove. That's so beautiful flower.

Tilanne 3.7.2000. Tai eihän sitä voi oikein tilanteeksi nimittää, kun mitään erikoistac ei ole kukassa. Kaikki kyllä kasvattavat itselleen pituutta!

Situation at July 3rd, 2000. Okay, not so much "situation". Because next to nothing happens now!!

Tilanne 27.7.2000. Huomattavampia ovat ligulariat.

Situation at July 27th, 2000.

Tässä se kukkanen on!

Tilanne 6.8.2000. On jo aika syksyinen tunnelma! Kesä on lähestulkoon jo mennyt! Nyt suunnilleen kaikki alkavat kysyä. Tai ei ehkä ihan vielä, mutta kohta se tapahtuu.

August 6th, 2000. There's definitely autumn-feeling in air. The weather isn't very cold yet, but it comes.

Kukkapurkissa kukki erivärisiä hajuherneitä (Lathyrus odoratus).

Various colours of sweet peas (Lathyrus odoratus).

Ukonhattu (Aconitum). Tämän myrkky (muistaakseni akonitiini) on äärimmäisen suosittua dekkareissa.

Aconite (Aconitum). Very poisonous!

 

Syysleimunkukka. Varsinkin kiitäjäperhoset tuntuvat tykkäävän siitä.

Phlox

 

Tilanne 25.8.2000. En minä tunne noita kukkia; en edes kuvittele sitä.

Kuulemma nuo kellertävät kukat keskeltä pikkuisen vasemmalle ovat samettiruusuja. Niiden oikealla puolella on parikin värimuunnosta syysleimunkukista.

Situation at August 25th, 2000. I don't know these flowers..

Puutarhassa on kallionauhuksia (ligularioiksikin niitä kutsutaan). En oikeastaan ihmeemmin pidä siitä kasvista. Mutta näin syyskesällä se kukkii ja Vanessa-suvun näyttävät ja isot perhoset tykkäävät näistä kukista.

Butterflies really love these flowers.

2.9.2000. Syys on selkeästi alkanut. Puutarha tuottaa jo kaikenlaista, ei niin paljoa vielä. Kukkiminen aika turhaa enää nyt; ei mikään kasvi ehdi tuottaa siemeniä tänä aikana.

September 2nd, 2000. Autumn has begun. And we have fruits from the garden.

Tämän runkoruusun annoin äitienpäivänä. Siinä on ollut kukkia pitkin kesää, mutta nyt kerrassaan valtaisasti.

I bought this rose for Mothers' day. It had flowers all the time during summer. But now it has really many!

Etupihalla oleva ruusu. Komea? Kuulemma tätä lajiketta nimitetään 'mandariiniruusuksi'.

A rose from front yard. Nice?

Eivät luumut ole vielä kypsiä. Mutta on vain ajankysymys milloin ne ovat. Niitä on aikakin kerrassaan vsltaisa määrä. Luumulajike on kuulemma 'victoria-luumu'. Täytyy muuten olla karsivällisyyttä antaa niitten kypsyä kunnolla, silloin niistä tulee ihanan makeita. Raa'at ovat kitkeriä, kerrassaan kitkeriä.

Plums are really ripe now. And we will not have much spare time.

Tämä omppulajike on Bergius. Ja ei se vielä ole kypsä; se on silloin paljon punaisempi. Jotkin omppulajikkeet ovat kyllä jo kysyneet; vaikkapa valkeakuulas. Se on varsinainen ongelma: hirvittävä rymäys omppuja parissa päivässä.

This is Bergius-apple. And it will much more red!

17.9.2000. Luumupuita on vain yksi. Mutta kyllä siuinäkin riittää ylemäärin! Minä en siis todellakaan tiedä, kuinka paljon satoa on tullut. Aika helkkarin monta kiloa, luultavasti useampia kymmeniä. Miten niitä oikein säilöisi? Vai jotain piirakkaako?

September 17th, 2000. Plums! Really masses of them. Now we have a (quite pleasant) problem: what to do with them?

24.9.2000. Mitähän järkeä kukilla on kukkia näin syksyllä? On ihan taattuvarmaa, ettei mitään siemenuä ehdi tuottaa (mutta jalostus tuotta näin rappeutuneita tuloksia). Ja toinen ongelma on tietenkin se, ettei pölyttäviä hyönteisiä ole. Nuo äitienpäiväruusut vain kukkivat.

September 24th, 2000. It's really useless to have flowers now. Because here is usually pretty cold. We have temperatures below the freezing-point of water.

8.10.2000 Nyt syksy on jo melkoisen pitkällä. Kukkia ei oikeastaan ole, tosin tuo äitienpäiväruusu senkun vain jatkaa... Eipä tee enää mieli istua puutarhassa: siellä on melkomoisen kylmää. Tänävuonna ei erikoisemman sateista, mutta meteorologi tuolla telkkarissa ennusteli sateita.

October 8th, 2000. Autumn has really started now. There's quite cold out. But not rain. But weather-guru in telly promised it...

12.11.2000 (isänpäivä). Marraskuussa tilanne on jo aika kuollut.

November 12th, 2000 (Fathers' day) Everything looks like quite dead then!


Olli Arnberg <oar@arnberg.fi>

Vieraskirjani

Takaisin pääsivulle.

Guest book

Back to mainpage.