Joulu 1999

Sittenpä jotain jorinaa tästäkin joulusta. Tälläkertaa päätin olla edes kohtuullisen viisas ja tehdä jouluostokset jo hyvissäajoin etukäteen. Ilman sitä kammottavaa ryysistä ostohaluisista ihmisistä (joka lauma muistuttaa tarkasti tuhoonsa ryntäävää sopulilaumaa).

Joulu1998

Joulu 2000

Olin liikkeellä siis perjantaina, 19.11.1999. Aika tyypillinen marraskuinen näky. Nyt on tosin sentään pikkuisen lunta maassa, se sentään ilahduttaa pikkuisen ihmisiä. Tai eipä näytä ihmeemmin hetkauttavan noita pysäkillä värjöttelijöitä. No, ratikka tulee ihan muutaman sekunnin kuluttua!

Ihan klassinen paikka on "Stockankellonalla". Ja he ovat ymmärtäneet sen myös. Nytpä siellä on (tavallisen kellon lisäksi) kello, joka mittaa aikaa vuosituhannen vaihteeseen. Niin, oikeastaan tässä vaihtuu vain vuosituhatta esittävän numeron ensimmäinen merkki - vuosituhat vaihtuu oikeastaan vasta vuoden kuluttua. Tästä sotkusta saamme kiittää jotain idioottimunkkia, jonka valinnassa selkeästi painoivat teologiset tekijät (eipä sitäkään puolta voi kehua...), eivät matemaattiset.

Tässä oli siis marraskuun puoliväli. Ja joulukoristukset täysin päällä. Ei sentään tarvinnut kestää joulumuzakkia!

Tässäpä onkin koko tavaratalon typerin juttu: tuo luiska. Alas sitä myöten pääsee kyllä (vauhdilla pääseekin). Mutta mitenkäs ylös? Näkyykös tuolla minkäänlaista kaidetta? Luiskan pinnan kiillotuksesta on kyllä pidetty oikein esimerkillisesti huolta. Minulla (joka liikun potkimalla vasemmalla jalallani) ei ole mitään toivoakaan tuon suhteen. Eli jokainen kerta, kun haluan ylös (tuo on muuten ainoa paikka), minun on jonotettava tuon luiskan vieressä olevassa kellonpatterienvaihtopisteessä. Silloin ei kannata olla kiireinen...


Uusintayritys oli sitten 25.11.1999. Mittasin silloin lämpötilat: korkein oli 0,4C ja matalin -0,5C. Eipä niissä kovin isoa eroa ollut. Mutta toisaalta jos kovin iso ero olisi syntynyt parissa tunnissa...

Olen täysin riippuvainen hisseistä siellä. Nämä ovat uuden puolen hissit.

Legot ovat muuttuneet kerrassaan paljon.. Mutta muutos ei mielestäni ole tapahtunut mitenkään hyvään suuntaan. Kun vain muistelee, kuinka olin aikoinaan leikkinyt...

Tietenkin Legoilla on oma WWW-sivu. Legot ovat niin muodikkaita, että he pyrkivät kaikessa mahdollisessa olemaan niin ajan hermolla.

Erilaisia pehmoleluja oli vaikka minkälaisia!Ihan legendaarisia ovat Mujusen synttärit. Kuinka jokainen niistä 23 neliömetristä on käytetty ihmisiin. Silloin myös ryypättiin kerrassaan sankarillisia määriä. No joo, jotain yritystä oli nytkin havaittavissa...

Pääkaupunkiseudulla asustavat sukulaiset kävivät!

Sittenpä tässä on saatavilla jonkinlainen joulukortti.

Joulusaunassa kävimme isäni kanssa jo keskiviikkona (22.12.). Syynä siihen oli ihan yksinkertaisesti insuliinuipumpussani olevan aineen määrä. Ökö tuli saunaan (siis löylyyn) myös mukaan. Se makasi oikeastaan koko ajan jalkojemme tasalla olevalla tasolla. Ei siinä mitään viileää ollut, enkä jotain kuutisenkymmentä astetta. Ja sillähän on turkki päällään koko ajan: kuvittelisi silloin olevan tukalaa.


Jouluaatto

Joulukuusi. Minä en oikeastaan ihmeemmin tykkää sellaisesta, joka on tungettu täyteen kaikkea höhää, kultalametta sun muuta. Yäk!

Mutta toisaalta nuo sähkökynttilät ovat ihan järkeviä. "Aitojen" mukanaantuoma tulipalonvaara on ihan todellinen juttu!

Tässäpä on sitten kuva, kun syömme alkuruokia. Tuuli ei oikein ole yhteistyöhaluinen: mutta toisaalta sen ymmärtää oikein hyvin. Pukin tulolla on jo peloteltu kuukauden verran.

Ihan ensimmäiseksi söimme kirjolohen mätiä paahtoleivällä. Päälle smetanaa ja hakattua sipulia.

Ja tulos on herkullinen! Herkullisuudesta kertonee parhaiten se, että olen ja haukannut palan leipää ennen kuvan ottamista. Mujusen synttäreillä oli verrattu tuota ihan aitoon kaviaariin. Eikä mitään kilpailua: kaviaari hävisi kirkkaasti.

Tässä isohkossa kuvassa näkyvät alkuruokamme ihan kohtuullisesti (vaikkakin kamera tuottaa nyt luvattoman heikkoja lähikuvia). Alhaalla on jokatapauksessa rosollia ja sen kastiketta. Sen yläpuolella on poropateta (joka muuten herättää suurta kauhua jenkeissä: "Syöttekö te Petteri Punakuonon?"). Vasemmalla reunalla on erilaisia sillejä ja silakoita. Ja lautasen yläosassa on sitten graavilohta ja -siikaa.

Sittenpä pääruoka: kalkkunaa. Molempia lihatyyppejä. Possunlihana on sisäfilettä. Sitten tässä näkyy pikkelssiä ja italiansalaattia.

Papalta jäi taas Joulupukin näkeminen. Hän oli saunassa juuri silloin, kun joulupukki tuli.


Kaipa tässä pitää olla jokseenkin pakollinen kuva minustakin. En tosin pidä itseäni erikoisemmin kuvauksellisena.

Tästä kuvasta taidan jopa pitää!

Tuulin mukaan tämä huskykoiranpentu on oikeastaan susi. No, mikäs siinä!


Sittenpä jälkiruokaan. Alkaa varmaankin jo hiukoa...

Aprikoosijätskiä (sellaista oli nyt sokerittomana (vaniljaa ei ollut ollenkaan)), kermavaahtoa ja lakkoja.

Kaikenlaisia kakkuja sunmuita sellaisia jälkiruokia. Nyt kameran pattereiden kunto alkoi olla jo pelottavan heikkoa: voimallisesta kuvankäsittelystä huolimatta osa kuvaa on ihan mustaa.

Joulupäivä

Yleensä tällöin ei tehdä mitään "ihmeellistä". Esimerkiksi ei kylässäkäymistä. Ja niin voi oikeastaan sanoa käymisestä siskoni luona: paikka on kuitenkin niin tuttu.

Tekemäni WWW-sivut (taikka oikeammin se, mikä on (karkeasti) tästä ylöspäin) katsottiin siellä. Kirjoitusvirheet sun muut häviävät näin.

Kun tulin paikalle, sisareni Anna oli tekemässä piparitaloa tyttärensä Tuulin kanssa. Kaupassa ilmeisesti myydään sopivia valmiita muottisarjoja. Ja koska muumit ovat muodissa, on sarjaan lisättu parikin hahmoa.

Paulilla oli yläkerrassa tosi hieno autorata.

Heikki Hyötyniemi tenavineen oli myös paikalla.

Tässä Pauli kokoaa (taikka ainakin yrittää) Legon kovasti mainostama "Rock Raider"-sarjasta.

Paremmin se homma sopii diplomi-insinöörille.

Sää

Tämä on jouluaatosta tapaninpäivään. Korkein lämpötila oli 4,1C ja matalin -3,3C. Näyttää siltä, että tapanina oli kylmintä.

Lunta oli maassa muutama sentti. Ei paljoa, mutta kuitenkin jonkin verran.


Sivu, jossa on jotain vuodenvaihteesta.

Tässä on sitten joitain mietteitäni (ja ennenkaikkea tosiasioita) vuosituhannanvaihteesta.


Tässä on niinkin yksinkertainen asia kuin joulutorttu. Lähinnä tämä kuva on ulkolaisia varten: eiväthän he, raukkaparat, tiedä mitään joulutortuista.

Kieltämättä minullakin on joulutorttujen suhteen perversioni: minä nimittäin tykkään eniten juuri noistä kärjistä, joissa luumuhilloa ei ole. Vaikkakin mamma laittaa omaan luumuhilloonsa pikkuisen kanelia: siitä tulee ihan rikollisen hyvää.
Tämä kuva näyttää kerrassaan surkealta! Ihan totta. Siinä nimittäin ei ole mitään joulukoristeita. Syykin siihen on oikein erinomaisen hyvä: Ökö käy niitten kimppuun teutonisella raivolla. Tuossa pöydällä näkyykin joulutähden lehtiä. Ne on yksainkertaisesti revitty vain pois. Kysymyklsessä on onneksi tekojoulutähti. Muutoin minulla olisi yksi kappale hyvin kuollutta kissaa...

Oikeastaan pääsyy tämän kuvan näyttämiseen on se, että tämä on suunnilleen yksi ensimmäisistä "Olympus C-920 Zoom":illa ottamistani kuvista. Ja voi sanoa, että siinä kamerassa on ainakin ominaisuuksioa jokalähtöön.


Olli Arnberg <oar@arnberg.fi>

Vieraskirjani

Takaisin pääsivulle.