Kävely!

Aika oleellinen osa jumppaa ovat kävelyyni kohdistuvat harjoitukset.

Niissä pyritään symmetriaan vartalon asennossa sekä askelpituudessa ja -rytmissä. Ote oikeasta kädestä auttaa ylävartalon hallinnassa ja ren touttaa käden spastisuutta (=tahaton lihasjännitys (no joo, ei minulla ole ihan kauheasti sitä)).

Kesäaikaan (no joo, ei silloin sikahelteellä) voi varsin hyvin hyödyntää ulkoilmaa! Talvellahan se ei ole missään tapauksessa mahdollista.

Kävelymatka on pidentynyt ulkona. 500 m meni ilman istumataukoja, lisäksi matkalla oli vielä porrasharjoittelu. Mutta myönnettäköön, olin aikamoisen väsähtänyt sen jälkeen.

Tässä muuten näkyy jaloilleni erittäin tyypillinen asento (hienosti sitä nimitetään ulkokierroksi), jalkani ovat melkoisen voimakkaasti V-asennossa (ilmeisesti minusta tulisi oikein hyvä mäkihyppääjä). Se on ilmeisesti ihan geneettinen juttu: asento on siis tyypillinen minulle. "Oikea" asento olisi epätyypillinen.

Erittäin tärkeätä kävellessä on lepohetki. Ja esimerkiksi tässä ei olla mitenkään kaukana, ehkä sata - kaksisataa metriä jumppapaikasta. Mutta kyllä se lepohetki on kuitenkin oltava. Varmaankin minä jaksaisin jumppapaikkaan ilmankin, mutta se loppu ei olisi taatusti erikoisen kivaa kummallekaan meistä!

Lisäksi minulla olivat rasittuneet vasempaan lonkkaan kiinnittyneet lihakset. Tai en miunä tiedä mikä: oli vain kipeätä.

Tässä yritetään nostaa toinen jalka. Yllättävää kyllä, se ei näytä ihan hirvittävältä tässä. Se nimittäin oli!

Ja sittenpä jumpparin tekstiä. Painonsiirto oikealle jalalle ja vartalon hallinta pystyasennossa tulevat näkyviin. Keppi on tarpeen!

Kävelyä 12.5.1999. Tämä tapahtui leikkaukseni jälkeen. Oikea jalkani (tai oikeastaan polveni) oli aika hervoton - siksi Anita vahtaa sitä ylenmäärin tarkasti. Minä olen onnistunut murtamaan solisluuni, siksi tuo kantoside.

Ja uusi kuva pikkuisen (no, kuukauden verran) tuon jälkeen. Voi aika selvästi nähdä, että Anita huolehtii asioista yhäti aika voimallisesti. Kävelykeppinä on nyt muuten kävelysauva. Se on tullut kovastikin muotiin viimeaikoina. Tai oikeastaan niitä olisi kaksi, mutta tuo solisluuni estää... Tietenkinhän ne näyttävät lähinnä suksisauvoilta. Mutta ei, kyllä ne ovat ihan täysin erilaiset (tai niin sanoo ainakin tehtaan markkinointigurut, joille on tietenkin huomattavasti parempi saada myytyä kaksi kuin yksi)...

Seisominen on jokseenkin oleellinen osa kävelyäkin. En kuitenkaan hurjimmissa kuvitelmissani uskoisi pystyväni kävelemään tuostavain. Nyt tarvitsen jonkun tukemaan minua silloin. Tuki on kylläkin aika henkistä laadultaan!!!

Kesällä 1999 ei kävelty ollenkaan. Silloin minulla oli toipumista edellisenä keväänä tehdystä leikkauksesta.

Kun ehdotin kävelyä Anitalle kesällä 2000, hän suhtautui asiaan aika skeptisesti. Kun olimme sisällä kävelleet jotain nelisenkymmentä metriä. Ja ulkona olisi matkaa vähintään sata metriä per sivu. Mutta kyllä se sujui ihan hyvin.

Täytyy kylläkin myöntää, että nimenomaan Anita väsyi tässä. Voin kyllä kuvitella, että pystyssäpitämiseni ei ole mitenkään helppo juttu.

Siellä puolivälissä on penkki. Hänen nimeään en todellakaan muista (nimimuistini on nimittän kerrassaan surkea); täytyy siis kysyä Anitalta.

Ilmeisesti annan tässä osoitettani WWW-sivuilleni - siellä tulee tämäkin olemaan. Kuulemma hän oli ollut toisena vetäjänä Bobath-kurssilla, jolla olin aikoinaan (hän on nimittäin toimintaterapeutti).

Ja muutenkin. Hän oli riikinruotsalainen, asunut täällä 14 vuotta. Kuitenkin hän pystyi puhumaan ihan kohtuullista suomea.

Ja sittenpä kävely-yritystä syksyltä 2000. Kuulemma tässä oli nimenomaan se, että Anita oli käynyt parturissa...

14.3.2003. Jumppaan oli hommattu seisomateline. Nimenomaan "pitkien luiden" kuormittaminen on aika tärkeä juttu. Jatkuva taustalla kummitteleva mörkö on osteoporoosi. Sitä pyritään estämään nimenomaan tämän seisomatelineen avulla.

Nimenomaan selkärangasta loukkaantuneille ihmisille tämä on äärettömän tärkeä hoitotapa.

Jumppari-Anita innostui valtaisasti. Tietenkin osasyynä oli tietenkin näyttää harjoittelija-Niinalle, kuinka moderneja keinoja he käyttivät (siis ei tämä seisomateline ole mitenkään moderni juttu, mutta hienon WWW-sivun käyttö on).

Ollin tapauksessa voidaan harjoitella silloin tällöin seisomatalineellä, jolloin muuta harjoittelua esim käsille, yläselälle tai päälle voidaan tehdä samalla, kun seisotaan. Teline takaa hyvän ja symmetrisen seisoma-asennon, eikä salli yksipuolista kuormitusasentoa. Ollihan toki seisoo muutenkin, tuolloin vain korjataan asentoa vähän väliä normaalimpaan suuntaan. Kun teline takaa hyvän asennon pysymisen, jäävät fysioterapeutin kädet vapaaksi muulle toiminnalle. Esimerkiksi oikean käden liikeharjoittelu, oikean käden toiminnalliset harjoitukset jne (juominen voisi olla tästä esimerkki - vaikka kuohuviini Wappuna - ei pääsisi telineessä kaatumaan! (ja tämä ei tosiaankaan ollut oma ehdotukseni, vaan Anitan tekstiä!)).

18.3.2005 Kävelyssä erittäin oleellinen juttu on liikkeellelähtö! Kuulostaa typerältä itsestäänselvyydeltä. Mutta ei se oikeastaan ole sitä!

Ylösnousussa on tärkeää lähteä liikkeelle symmetrisestä (ihan selvästi Anitan ilmaus) asennosta; jalat riittävästi koukussa ja paino etunojassa. Näin noustaan jo valmiiksi hyvään seisoma-asentoon jolloin liikkeellelähtö on varmaa, symmetristä ja turvallista.

Teen aina alussa eräänlaisen "venyttelyn". Ei siinä ole ongelmia, jos seison pystyssä. Mutta jos kävelen, käy väistämättä huonosti...

Sitten tietenkin perusongelma kävelyssä on ataksia (niinköhän se oli). Siinä ongelmana on jokseenkin yhtäkkinen horjahdus. Ei ehkäpä välttämättä erikoisen suuri. Mutta kun sitä yrittää korjata ja sitten korjata korjausta...

Ataksia vaetalossa ja raajoissa tekee liikkumisen epävarmaksi ja tasapainon horjuvaksi. Ataksialla tarkoitetaan epätarkoituksenmukaista liikettä.


Olli Arnberg <oar@arnberg.fi>

Vieraskirjani

Takaisin jumppapaikkaan.

Takaisin pääsivulle.