Ihmiset pitskussa

Ja tässä on terapeuttini, Anita Lagerqvist. Tässä varaillaan tulevia terapiakertoja. Huomaa, normaalisti tällaista umpityperää poseerausilmettä (tästä voitkin havaita selkeästi, että minä inhoan poseeraamista todella syvästi) ei ole, silloin hän näyttää jopa täysjärkiseltä. Hän käy myös useampia kertoja luonani.

Hän innostui ihan valtaisasti tästä mahdollisuudesta. Kuulemma tämä sivu on ihan kiva juttu ainakin alustavasti - kun jumppapaikalla ei (vielä... (nyt (syksyllä 2004) sivut on pantu alulleen)) ole omaa www-sivua. Hän on tehnyt omia kommenttejaan oikeastaan suurimpaan (no jaa, ei kylläkään viime aikoina) osaan kuvista - ihan hyvä niin!


Toinen jumppari siellä on Raija Rajala. Hän jumppaa myös minua aina silloin tällöin!


Harjoittelija toi kerran mukanaan kaverinsa (tämä oli harjoittelemassa jossain Itä-Helsingissä tai jossain). Itseasiassa kannaltani oikein kiva juttu: harjoittelijanhan piti "näyttää" kaverilleen...

Kaverin mukaan tästä saisi ihan näppärästi tosi vanhan näköisen. Molemmille jumppareille viikset (oikeastaan mikä tahansa kuvankäsittelyohjelma mahdollistaa sen) ja kuva olisi tietenkin sävytettävä sellaiseksi ruskeaksi (helppo juttu). Eli hmm...

Myöhemmin jumppari ja harjoittelija kävivät uudessa asunnossani. Sekin on oikeastaan ihan järkevää tulevien jumppien kannalta!


Tentti

Eräällä kerralla minua käytettiin eräänlaisena laboratoriorottana! Ei nyt sentään! Mutta olin erään harjoittelijan "koe": pyrittiin katsomaan, kuinka hyvin hän oli oppinut soveltamaan oppimaansa.

Puolapuulla ensialkuun. Ja opettaja katsoo niin tarkkana...

Sitten painonsiirtoharjoituksia (kyllä tässä kielessä on sikamaisen pitkiä sanoja). Harjoittelija on muuten onnistunut kaatumaan rullaluistimilla ja katkaisemaan solisluunsa.

Sitten pikkuisen parempi kuva opettajasta. Yrittää ilmeisesti epätoivoisesti poseerata tähän kuvaan. Voin vakuuttaa: ei tarpeen!


Ja tässä on sitten Elina Aula. On itseasiassa aika hämmästyttävä suoritus minulta muistaa edes hänen etunimensä. Hän sanoi jopa katsoneensa kotisivuni. Ja ilmoitti - kohteliaasti - pitäneensä niistä. Ehkä jopa niin... Hän oli jumpannut minua aika voimallisesti; olin suunnilleen kipeä parisen päivää. Mutta ei se mitään! Myöhemmin löysin hänet Käpylästä, jumppaamassa siellä.

Olin luullut, että minulla olisi ollut Sanna Roth -niminen opiskelija. Mutta hänen äitinsä oli joutunut pahaan liikenneonnettomuuteen. Ja tietenkin hän oli siellä.

Ja tässä hän lopulta sitten oli!

Harjoittelija syksylla 2000 oli Taija.

Keväällä 2001 harjoittelijana oli Minna (minulla on kerrassaan surkea nimimuisti, jotain kuitenkin muistin: alkoi 'M'-kirjaimella; nimessä oli viisi kirjainta; keskivaiheilla oli tuplakonsonantti) Räty (tämän minä jopa muistan; Anita muistutti Seppo Rädystä (jonka erittäin osuva luonnehdinta oopperasta oli "hyi hitto" - erittäin sovelias luonnehdinta)).

Sain kuulla, että olin muistanut jopa oikein. Hyvä minä! Mutta kuulemma tämä kuva ei ole tyydyttävä. Voi voi, sille ei voi yhtikäs mitään.

Ja sitten taas uusi harjoittelija. Jonka nimeä minä en todellakaan pysty muistamaan (etunimi alkoi 'M'-kirjaimella ja siinä oli viisi kirjainta). Mutta minä olen jo tottunut tilanteeseen ja hyväksynyt sen.

Ja Anita paljasti sitten, että nimi on 'Mirja'.

Mutta hän ei kuulemma kuitenkaan ollut mikään harjoittelija. Eipä tosin ilmeisesti valmiskaan. Jotain siltä väliltä, kait.


10.10.2001. No nyt on ainakin harjoittelijoita. Ja niitä oli kaksi kappaletta. Toinen oli valmistanut jonkinlaisen tutkimusohjelman, jonka mukaan edettiin. Ja toinen katseli. Ideana olisi ollut napsia kuvia (isohko ongelma kohdallani on se, etten todellakaan tiedä tämän kimpussaniolevan jumpparin nimeä (valokuvat otti kyllä Petra-niminen jumppari - mutta eihän tuo nimi kiinnosta minua pätkääkään (ellei se ole Ansell Adams))). Mutta niitä tuli vain kaksi! Ei tässä kannata säästellä filmiä: kun sitä ei ole ollenkaan! Minulla oli tosin perhanan sitkeä (ja paha) yskä, joka tietenkin aiheutti rajoituksia. Sitten olin onnistunut paukauttamaan vasemmasta nilkastani sitä esiintyöntyvää luuta pyörätuoliini: turvotusta piisasi ihailtavaksi!

Yhäti tämän jumpparin nimi on arvoitus minulle. Viisi kirjainta, alkaa 'T':llä (näyttää olevan kerrassaan tyypillinen muistamisstrategia minulle). Mutta sellaisia nimiä on kasapäin! Todennäköisinpänä pidäTanja'.n nimeä: 'Tanja'. Mutta en todellakaan voi olla varma!

Kuulemma nimi oli 'Taina'. No, kyllähän siinä oli 80% oikein. Mutta ihan liian pitkään siinä meni!

Myöhemmin Tanja oli Synapsiassa.

25.10.2001 Tässä näkyvät nyt molemmat harjoittelijat. Jakso oli Tainalta ohi ja hän näytti Petralle omituisuuksiani.

Haluat varmaankin nähdä heidät todellisissa hommissa.


Pasi (ja sukunimeä minä en todellakaan tiedä) on seuraava jumppari-oppilas. Tämä kuva on aika alusta.

Tässä kuvassa on meneillään jumppaaminen.

Sitten tietenkin se minulle äärimmäisen hankala homma, elikkä nimen muistaminen. Etunimi oli 'Pasi'. Se oli kohtuullisen helppoa, koska minulla oli Pasi-niminen opiskelukaveri. Mutta sukunimi. Huh, se on hankalaa, paljon hankalampaa. Ensinnäkin siinä oli kohtuulisen paljon kirjaimia, ei kuitenkaan ihan lohduttoman paljoa. Ehkäpä 7-8 kappaletta. Sitten sukunimi alkoi 'N'-kirjaimella. Lopussa saattoi olla 'nen'. Mutta se on aika epätoivoinen arvaus.

Toinen, aika hankala juttu minulle, on suunnat. Siis 'oikea' ja 'vasen'. Olen opetellut ne jo silloin joskus ihan onnettoman pienenä tenavana. Jolloin olin oikeakätinen. Mutta kun halvaus iski nimenomaan oikeaan puoleeni. Sekoitan tällöin äärimmäisen helposti ne!


10.9.2002. Tänään täällä oli ryhmä tulevia jumppareita. Ja Anita käytti minua eräänlaisena koe-eläimenä.

Ryhmän sukupuolijakauma oli aika vinoutunut: viisi tyttöä ja yksi poika. Epätavallisen paljon poikia (tämä on tietenkin omien ennakkokäsityksieni vääristämä arvio).


16.10.2002. Tässä on sitten tämän syksyn harjoittelija. Ja tietenkin minä olen unohtanut autuaasti hänen nimensä. Anita käytti kyllä etunimeä ja painoin sen mieleeni. Mutta limppakaupan jälkeen unohdin sen ihan kokonaan.

Sain seuraavalla kerralla puristettua Anitalta lapun. jolla hänen nimensä oli. Ja se oli Vuokko Vainoniemi. Noin hankalaa minä olisin saanut muutoin opetella viikkotolkulla...

Anita näytti hänelle aluksi, kuinka tuntoaistia testataan. Ikävää oli tietenkin se, että tunsin kohtuullisen hyvin... Omalta kannaltani se oli tietenkin erinomaisen hyvä juttu, mutta en oikein soveltunut hyväksi opetuskappaleeksi.

Harjoittelijan mukaan oli kerrassaan paheksuttavaa, kun hän ei tehnyt yhtikäs mitään näissä kuvissa. Ei voi mitään! Mutta nyt onkin vuorossa lattiajumppaa ja boltsijumppaa! Ja venyttelyä, kun vauhtiin päästään.

Minulla oli kerrassaan pahaa turvotusta varsinkin oikeassa jalassani. Olen tosiaankin yrittänyt keksiä asialle edes suunnilleen järjellisen selityksen. Nyt parhaalta tuntuu se, että olisin syönyt liikaa suolaa. Harjoittelija sai "kuljettaa vettä" pois jaloistani. Ja ihan menestyksekkäästi: näin nimittäin tuloksen pannessani kenkiä jalkaani.

23.10.2002. Seuraavalla jumppakerralla Anita sai (riemusta kiljuen) napsittua kuvia. Itseasiassa on ihan kiva (ja oikein suloista) juttu, että harjoittelijalla on tällainen lammasmainen pelästynyt ilme! Anita ainakin osaa kuolettaa naamansa, kun kamera tulee esille...

Tällainen punasilmäisyys johtuu kyllä salamasta! Ei luonnossa ole sentään noin karmistuttavaa silmien verestyttämistä. Ja tuo haritus johtuu oikeastaan ihan täysin useamman kohteen samanaikaisesta seuraamisesta.


19.3.2003. Tässä on Niina. Sukunimeä minä en tosiaankaan muista, jotain aika pitkää ja hankalaa se oli. Enkä minä oikeastaan tiedä, onko etunimessä yksi vai kaksi 'i'-kirjainta. Yleensä on kylläkin niin, että kirjaimien määrä tuppaa tippumaan vaikkapoa juorulehdissä...

Kuvaamisen suhteen tuli kerrassaan yleisnaisellinen perusreaktio: aina on jotain pielessä!

Edellisenä perjantaina hän oli paimentanut lauman 16-vuotiaita cheerleadereita Ruåtsiin kilpailemaan. Huh! Sellaisen termiittilauman paimentamisessa riittää taatusti puuhaa!

Anita oli opettanut joitain pereusjuttuja. Ja tässäpä sitten sovelletaan opittua. Ja kyllä hänellä (siis Anitalla) tuntuu olevan kykyä opettamiseen: jopa minä opin jotain!


11.11.2003. Muuten ensimmäisen maailmansodan lopetuspäivä (ja aikakin oli loogisesti 11:11).

No, kuvassa on kuitenkin uusin harjoittelija Niina (ja sukunimeä minä en tosiaankaan muista). Sylissä oleva karvalallu on hänen koiransa, Mona. Vielä aika nuori, taisi olla kahdeksisen kuukautta. Mutta erittäin kiltti.

Alussa minä kävin onnettoman epäsäännöllisesti. Minulla oli flunssaa. Ihan ensimmäisellä kerralla taisimme olla pikkuisen ilkeitä onnettomalle harjoittelija-raukalle. Anita pani hänen kätensä solisluulleni ja kysyi: "mikä tuo on"? Siinä saattoi nähdä anatomiankirjojen vilkkuvan läpi...

Sinänsä se on aika toivoton juttu vastata. Oikeanpuolinen solisluuni on nimittäin luutunut tosi pervoon asentoon. Mutta eipä se häiritse minua ollenkaan, lähinnä sitä voi käyttää harjoittelijoiden pelotteluun...

Pikkuisen myöhemmin hän kysyi: "miksi käyt täälläiassa aika?". Itseasiassa aika hyvä kysymys! Ja ilmeisesti vastauksena on lähinnä kyllästymisen välttäminen!

Harjoittelijoilla on oikeastaan aina sama ongelma: "kuinka paljon tuota voi oikeastaan höykyttää?". Tässä minun "lukemiseni" on aikamoisen hankalaa, lähestulkoon mahdotonta. Lisäksi tunnollisuuteni oikeastaan vain pahentaa asioita: pyrin tekemään annetut asiat kaikin voimin.

28.11.2003. Tänään kävi täällä luonani. Ja se on oikeastaan ihan hyvä juttu. Minähän käytän pyörän jatkuvasti. On siis ihan hyödyllinentuolia ihan jatkuvasti. On siis ihan hyödyllinen juttu nähdä tilanne!

3.12.2003 Harjoittelijasta on kuvia myös tältä päivältä.


31.3.2004. Uusin harjoittelija oli nimeltään Tapio (sukunimeä ei ole toivoakaan muistaa).

Tällainen "lanteennosto" on tosiaankin kaikkien jumppareiden perusliike. Ilmeisesti se opetetaan ihan alussa ja painotetaan jatkuvasti.

Tapaasimme jäi kerrassaan surkean heikoksi. Ensin olin Synapsiassa, sitten Kela möhelsi juhlavasti kuntoutukseni kanssa.

5.11.2004. Tässä onkin sitten oikein tosiaankin kokonaisvaltaista rääkkäystä. Anita touhuaa oikean käteni kanssa. Sen olkapää on jäykkä ja kerrassaan kipeä ja nyt siihen on kehittynyt jäätynyt olkapää. Siinä sitä onkin varsinaista riemua. Harjoittelija-Virve ajaa nesteitä turvonneesta jalastani. Kyllä siellä nytkin oli nestettä, kesällä kuitenkin huomattavasti enemmän.

Anita sanoi sukunimen olevan 'Kasper'. Kuulemma se on saksalaista perua. Siltä kuulostaa! Mutta se,että muistan sukunimen on oikeastaan aika upea juttu! En minä mitään tavanomaista tai lohduttoman pitkää muistaisi!

3.12.2004. Nyt oli sitten päästy ihan käden kimppuun! Ilmeisesti perusohjeeksi (tai oiukeammin -peloitteluksi) oli annettu: "jos Olli rääkäisee, silloin ollaan ihan liian pitkällä".

Sinänsä venyttely on ihan järkevää näin lopuksi. Siis silloin paikat ovat lämpimiä venyttelyä varten. Luultavasti, joo. Mutta omalta kannaltani on huomattavasti oleellisempaa se, että minä en todellakaan jaksaisi koko tuntia jumppaa...


18.3.2005. Tässä asento näyttää oikeastaan aika luonnikkaalta. Mutta oikeastaan Anita oli opettanut homman oikein perusteellisesti.

Harjoittelija (Pia Kumpulainen (kiitos Anitalle tästä tiedosta)) oli pantu myös harjoittamaan kävelyäni.

Opettaja maisemissa

14.4.2005 Olli kannalta terapia oli ihan normaalitilanne. Opettaja oli opiskelijaa varten, ei katsomassa kuinka harjoittelussa menee. Lupaa Ollilta oli kysytty etukäteen, mutta epäselvyys tuli varmaankin siitä, että joskus aiemmin oli ollut tenttitilanne.

Ja Anita on selvästi ihan järjettömän pelästynyt! Siis on ihan mielrnkiintoista katsoa tilannetta. Taisi olla jopa niin, että kaikista minä otin rauhallisimmin!

Homma aloitettiin kävelytyksellä. Jumppariharjoittelija tukee oikeaa polveani takaa. Se saattaa ihan yllättäen popsahtaa yliojennukseen (kun polven lihakset eiväi pidä, polvi painuu taakse). Ja silloin minua viedään!

Nyt sellaista ei tapahtunut - en tiedä, onko se hyvä vai huono juttu!

Uutena ongelmana on tullut nilkkaongelma. Se saattaa linksahtaa ihan yllättäen. Nilkka lähtee tuolloin painumaan ulkosyrjälle, joten paino kallistuu helposti yli koko kropasta. Johtuu sekä lihasheikkoiudesta että ataksiasta.

Sitten olikin vuorossa kädenvääntely. Minua oli jumpattu eilen, joten tänään ei mitään ihmeellistä saata tehdä. Mutta oikeaa, halvautunutta kättäni kannattaa aina räplätä. Siis että sen liikeradat pysyisivät edes jotenkin "auki". Ja se on jumpparille luultavasti aika sikamaisen hankalaa: ilmeisesti ilmeeni on senverran pokkana, joka murtuu vasta kun ollaan ihan liian pitkällä. Ilmeisesti tämä harjoittelija olisi kerrassaan pelottavan hyvä pokanpelaaja...

Jalkani olivat kohotettuina tuon pähkinäpallon päällä. Näin niiden turvotusta saataisiin toivottavasti laskettua. Ja niin tapahtuikin.

Kuulemma opettaja oli ollut ihan kauhuissaan, kun olin mennyt vatsalihaksieni varassa aika pitkälle ottaessani sukkia ja kenkiä pois. Mutta ei se minulle ole mikään ongelma.

15.4.2005 Tänään harjoittelija kävi luonani katsomassa. Oikeastaan ihan hyvä, että hän näki todellisen tilanteeni.

Ja nyt Anita on ihan lääpällään, kun harjoittelijat saavat rääkätä minua. Kuinka tällaisia käytännön juttuja oppii vain käytännössän. Mutta sehän on omalta kannaltani (ja sehän on oikeastaan tärkein (ja ainoa) perusteeni) oikeastaan vain erinomainen juttu: tyypillisesti harjoittelijat ovat äärettömän innokkaita. Ja tuohaan uusi ihminen aina mukanaan jotain uutta...

16.11.2005. Tämän syksyn harjoittelijana on Sanna. Ja kuten tavallista, minulla ei ole hajuahaan sukunimestä.

Hän oli tainnut tulla jo ihan pikkuisen aikaa sitten; silloin kun olin vielä Synapsiassa.

18.11.2005. Tänään Sanna kävi käymässä kotonani. Esittelin asumistani täällä ja miten olin järjestänyt asiat täällä. Sain puristettua nimeksi "Lahtinen".


17.3.2006 Nyt oli porukkaa maisemissa vaikka kuinka. Ensinnä tietenkin harjoittelija (poika). Ja sitten oli parikin ilmeisesti aloittelevaa opiskelijaa (tytöt) katsomassa silmät pyöreina ihmeitä. Tässä havainnollistetaan istumatasapainoa. Mikä se on? Ja miten sitä testataan?

Oma istuma-asentoni on surkean huono!!

Pikkuisen hölmö tilanne. Anitan selittäessä asioita, häs asettui "tukemaan" selkääni. Ei hyvä! Niskalihakseni ovat niin surkean heikot, että näin vain lattian parin metrin etäisyydellä. Ja se ei ole ihan niin kiinnostava...

Tosi innokasta opetusta. Nyt testataan jalkaani.

Perhana, en muista tieteellistä nimitystä asialle.


15.11 Invataksi oli rajusti myöhässä.Mutta eipä siinä ollutkaan mitäistä jumpassa. Siellä oliän ihmeellistä jumpassa. Siellä oli oikein varsinainen sirkus. Ihmisiä oli:

Eli porukkaa riitti!

Opettaja selitti opiskelijalle asioita. Ja esitti aikamoisen hankalia kysymyksiä. Osa oli sellaisia, joihin ei oikeastaan ole selvää vastausta. Siis varsinainen jumpparinikaan ei luultavasti osaisi vastata niihin.

Venäläiset katselivat kuntoutusta. Ja yrittivät ymmärtää siitä edes jotain. Se olikin aika hankalaa, kun vain yksi tuosta porukasta ymmärsi edes englantia.


Lonkkani hoitelua20.4.2007 Minulla on lonkassa (tai jossakin) joku kipu. Tilanne on ilmeisesti se, että olen tehnyt tosi pitkään jotain "väärin" ja se on aiheuttanut sitten aika pahoja ongelmia. Hommaa hoidettiin jonkinlaisella kylmäpakkauksella. Ja se oli oikeastaan ihan tehokas juttu.

Keskiviikkona 25.4 hän kävi luonani katsomassa, miten oikeastaan asun ja minkälaisia temppuja on pitänyt tehdä, että voin asua kotonani. Siis kaupungit pyrkivät edesauttamaan kotona asumista. Se on asiakastyytyväisyyden kannalta hyvä juttu. Ja se on rajusti halvempaa kuin laitoksessa asuminen.

Löysemmin nytNämä kuvat ovat keskiviikolta 4.5. Siinä pyrittiin nyt ottamaan nyt rennommin. Varmaankin erittäinkin järkevää, koska tällaiset ihmiset ovat oikeastaan aika heikosti kovempaa käsittelyä kestäviä.
Molemmat taluttavatNyt oli taas uusi harjoittelija, Nanna. Minä tosin lähden suunnilleen heti Lahden kuntoutuskeskukseen. Mutta ilmeisesti harjoittelijalla on oikeastaan aika rankkaa, kun opittua pitää soveltaa käytäntöön. Ja uutta tulee ihan koko ajan.

MakaroniaMinä en tosiaankaan löydä mitään  oikealla kädelläni! Vittuunnun vain perusteellisesti.


Olli Arnberg <oar@arnberg.fi>

Vieraskirjani

Takaisin jumppapaikkaan.

Takaisin pääsivulle.