Nuokin kertävätv kylmääArktinen eläintarha

Arctic zoo

Eläintarha on erikoistunut arktisiin eläimiin. Ihan järkevä juttu, koska me sijaitsemme aika kammottavassa paikassa. Tuokin on erikoistunut kylmiin ja aika inhottaviin olosuhteisiin.

We live very far up in North. Our climate can be extremely hostile. So, this zoo is specialized in animals, who are arctic or otherwise live in very harsh conditions. Like just camel.

Tykkää kylmästäIlvekset tykkäävät tällaisesta imasta. Ja käsittääkseni niiden tassut ovat sopeutuneet lumeen:  ne toimivat lumikenkinä.

This lynx is the one and only cat (domestic cats require warmth), that can live in our country. It actually likes snow. Fur is very thick and lovely. And then her paws act like snow-shoes.

MitälieTuosta elikosta en tiedä juuri mitään. Sen, että se asuu vuorilla. Ja siellä on tosi kylmää: ihan niinkuin täälläkin.

Actually I don't know much of this creature. Only, that in lives near mountain-tops in middle Asia (there are quite horrible places).


IhanbAN lämmintäJo on ökkiSääennustus oli lupaillut viimaa. Sitä ei onneksi tullut ollenkaan. Mutta kylmää oli. Onneksi siellä oli Afrikan  ja Amazonin sademetsiä esittävä osasto. Siellä oli ainakin lämmintä...
Juuri äskettäin vertasin Lumin puihinkiipeämistyyliä laiskiaisiin. Ja siellä oli sellaisia!

The weather forecast had predicted very cold weather (it was!) and strong winds (no, nothing like that). We went to house, that showed rain-forests of Africa and Amazon. There was warm, very warm.
Usually quite small creatures. reptiles and insects. But there were sloths, too.


Korkeasaaressa oli järjestetty kaksivaiheinen jäänveistokilpailu. Materiaalina oli luonnonjää: sitä täältä löytyy ainakin runsaasti. Ensimmäisessä vaiheessa aiheena oli: "Future of Seas". Siinä veistäjiä oli vain yksi.

There were some sort of ice-sculpting-game. They use natural ice, we have plenty of that! At very first phase, there were only one sculptor. And the idea was "Future of Seas".

Ei siinä mjuuta mk,ikvaa oleTörttyliTuossa työssä on tosi kaunis pinta. Mutta mitään muuta ei. Ei riitä!
Yleensä minä tykkään abstraktista. Mutta en absoluuttisesti siitä, joskus esittävällä on paikkansa. Ja taiteen on vastattava asetettuun kysymykseen. Jos se ei tee sitä, arvo on nolla. Ja sitäpaitsi tuo on ruma...

Here's two quite abstract tings. And I usually really like abstact art. But these are simply ugly! And they don't answer to the question.


Ummetusta...Ilmeiseati tämä edustaa jonkinlaista jääkarhujen ahdistusta. Mielestäni tuo potee lähinnä ummetusta.

Not very good idea! Naturally ice-bears have very bad problems. But the main problem with this is constipation...


Kamasla voirttajaPainajaiskam<aaNoista jääveistoksista en oikein tiedä. Lähinnä niitä voisi pitää oikein pahan mandoliinidarran näkyinä. Siis vaaleanpunaisen elefantin kavereita.
Tämä äklö voitti edellisen kilpailun. Siinä ruikutetaan, kuinka Itämeri on ihan kokonan kuoillut vuonna 5000. Mutta mitään ratkaisua ei asialle anneta. Näin vain on. Tyypillistöä foliopipojen suhtautumiusta.

These things are clearly related to pink elephant or so.
Winner of this first phase is the "Baltic Sea Year 5000". That contains all kind of fossilized creatures. I don't like it! I'm an engineer. And I want to have solutions, not problems.

Uusi kilpailu tehtiin kahden hengen ryhmissä. Teemana oli nyt: "Animal Behavior".

In this week there were two sculptors. And the theme was: "Animal Behavior".

Ei toimiIsojajuttuja ensinRyhmä oli muodostettu molempien suurvaltojen edustajista. Tämä ei edes aloittanut! Eli suurvaltojen välistä yhteistyötä ei juurikaan ollut.
Ihan ensimmäisenä tehdään "isot" asiat. Siinä moottorisaha on kerrassaan erinomaisen näppärä.

This group has been formed of members of both super-powers. They haven't any kind of agreement, what to do. Or something, like that...
In the beginning, big things are done with chain-saw.

AlkuaEnsin isot jtutEsimerkiksi tällaisen ison palasen saa helposti pois.
Tuossa selvästi ihmetellään oliko otettu sopivasti pois.

Big chumps of ice are removed now.
Now the sculptor looks, if he had taken enough off. Or maybe even too much!


noin sitä tehdäänKunnianimoisiaKun alun isot jutut on  hoitettu, alkaakin varsinainen nyhräys.
Bulgarialailla oli oma joukkue. Ja tuotos oli aikamoisen kunnianhimoista.

When big stuff has been done, starts all small things. And there's a lot of it.
Bulgarian group has obviously very big ideas They had taken an ice-piece and glued on top of big piece.

UlkomongoliasataIlmeisesti Ulko-Mongolialla oli joukkue. He tekivät jonkinlaista kierteissarvipässiä.

These competitors come from Mongolia. They are making some kind of goat.

Jopa tgoimikiTodella omituinen yhdistelmä oli suomalainen ja kenialainen. Ensialkuun he eivät saaneet aikaiseksi yhtikäs mitään. Mutta sitten homma alkoi luistamaan kerrassaan mallikkaasti.
Ja mitä homma sujui kerrassaan erinomaisesti: juuri tämä työ voitti! Siinä on hämähäkki keskellä verkkoaan...

This couple seemed quite odd: Kenyan and Finnish competitors. In the begging they had no idea, what to do. But then they got idea. Actually very good idea: they won the whole competition. Just this! Here is a spider in  middle of net.
Tuon valtavan väsähtänyt keikan jälkeen. Huomattava kylmyys teki sen.

I was really tired after that trip. Awfully cold weather did that.

Olli Arnberg <oar@arnberg.fi>

Takaisin pääsivulle.

Back to main page.