Itse tietokoneÖkö-tietokone

Ökö-computer

Minulla on lomareissu Teneriffalle lokakuun alkupuolella. Ja kuntoutuskeikka Lahdessa marraskuussa. Mukaan jonkinlainen läppäri, jonka avulla voin helposti tehdä WWW-sivut niistä keikoista. Ja samantien voin lukea ottamani digitaaliset valokuvat.
Tietokoneen nimeksi tulee Ökö. Tai oikeastaan oko, koska amerikkaiset käyttikset eivät ymmärrä skandeja.

I'm going to have a trip to Tenerife. That happens at beginning of October. Then I have rehabilitation in Lahti at November.
I need this computer to make WWW-pages of my trips. Another thing is reading pictures from my digital camera.
Then maybe e-mails, when I'm in Lahti. That would be really nice thing.
Name of that computer is "oko". Named after my Ökö-cat.

Linux UbuntuIhan ensimmäisenä asennettiin joku tietokoneen mukana tullut Windows Vista. Mutta onneksi se jätös tungetaan jonnekin kovalevyn nurkkaan.
Varsinaisena käyttiksenä tulee olemaan Linux, ilmeisesti Ubuntu.
Minä en ole ihan varma, kumpaa tässä sumplitaan. Alustavasti molemmat saatiinkin asennettua.

In the beginning the Window$ Vista. I don't like that idea!
The main operating system will be Linux, I think it will be Ubuntu-version

Jotain iltapalaaSitten iltapalaa. Ppäivällisen aikaan minulla oli ollut erittäin huolestuttava tilanne, jossa verensokeri oli mennyt ihan liian alas.
Ari syö oikeastaan ihan täysin Atkinsin dietin mukaista murkinaa. Siis sellaista, jossa ei hiilihydraatteja (siis oikeastaan leipää tässä tilanteessa) ole ollenkaan.
Tässä on siis minun iltapalani. Sämpylöitä (päällä vähärasvaista maksamakkaraa ja sen päällä tosi vähärasvaista juustoa) ja parisen sokeritonta piparia.

Computer does some installation. Fetching stuff from net. So, we have really excellent time to eat. Earlier (about dinner-time) I had really bad instance, when my blood-sugar went way too low. That's really dangerous thing, even death might happen in very bad cases.
Ari follows Atkins diet. That means simply, that one shouldn't eat any stuff, that contains carbohydrates. Mainly that means no potatoes, or bread. And no sugar!
So, this is mine!! I had a divided roll with very low-fat cheese on. And two gingerbreads.

MuistitestausMuistintestaus on todellinen assembly-ohjelmoijien Korkea Veisu. Ohjelman tarkoitus on testata kaikki muisti. Muistiahan on aikamoisen valtaisa määrä: 1 gigatatavu (elikkä kahdeksan miljardia bittiä). Sitten kaiken päälle vielä L1- ja L2-tason välimuistit.
Ohjelman on testattava kaikki mahdollinen muisti - siis sekin, jossa ohjelma itse on. Sitten jokainen "kierros" käsittää jokaisen bitin kirjoittamisen ja lukemisen kaikilla mahdollisilla tavoilla.
Sitten pantiin muistintestaus päälle. Nyt se on pyörinyt yli 48,5 tuntia (kaikenkaikkiaan 148 kierrosta). Ja virheitä ei ole tullut ollenkaan. Arin mukaan 50 kierrosta olisi ihan hyvä. Eli muisti on ihan luotettavaa.

Then the big memory-test. This thing has quite huge amounts of memory: one GB of it (that means eight billion bits!) And then those very bizarre L1- and L2-level memories. Going all the memory through is called a "round".
Now everything must be tested: memory-places program occupies, too!!
Ari said, that 50 "rounds" is just good. Now there's 48 and half hours elapsed. And "round" is 146. Memory looks like quite excellent one, because there aren't any errors.Nyt tietokone on runksuttanut muistintestausta 135,5 tuntia eli 408 kierrosta. Ja täysin virheettä. Eli muisti toimii kyllä aika luotettavasati. Tämä oli tilanne keskiviikkona, jolloin tietokoneen asennusta jatketaan.

Now the memory test has operated for 135.5 hours, doing 408 test loops. I really don't know, how many times a single bit has been tested in single test loop. A few thousand, I think. But not a single error has occurred! Now it's Wednesday, and some more installations are done now.

Olohuoneessa on kasapäin tietokoneitaTietokoneet ovat olohuoneessa. Ja niinkuin näet, niitä on aikamoisen monta kappaletta. Kolme näyttöä, mutta kahdessa tietokoneessa ei ole ollenkaan omaa näyttöään. Mutta minulle tietokoneet ovat kerrassaan tärkeitä juttuja!

Computers are at living room. And (as You can see) there are three computer screens. But then two doesn't have their own screen. I really love computers: they are the important thing for me.

Itseasiassa ohjelmat ovat valtaisiaOlen käyttänyt nimitystä "pikkuhilu". Mutta näinhän asia ei tosiaankaan ole: tietyt ohjelmat saattavat olla ihan valtaisan isoja. Niitä on verrattu kooltaan Kiinan muuriin (konekieltä saattaa hyvinkin olla samanverran kuin tiiliä siellä). Tosin Kiinan muuri oli oikeastaan aika epäonnistunut juttu. Niin, sekään ei ole ihan tuntematon juttu tietokoneohjelmille...

I called these programs as small and unimportant things. But actually that isn't the case. Usually those programs are really huge and very complex things. Actually easy to use, means typically huge problems for programmers.
Someone said that its really hard to make fool-proof programs, because fools are so clever...

Murkinat oli pantu Ruffelta turvaanTämä tietokonan on nimetty Ököksi. Siksi oikeastaan tämä kuva. Tilannehan on se, että koira on äärettömän ahne. Mutta oikeastaan aikamoinen köntys. Riittää erinomaisen hyvin, että murkinat siirretään tuonne.
Tämä vierailu oli oikeastaan aikamoinen koettelemus Ruffelle. Ökö on ihan valtaisan utelias, mutta se räppäisee aika kipeästi, jos Ruffe tulee edes himppasen liian lähelle.

This computer is named after her. So, picture of her is just very good.
This food is on table because otherwise Ruffe would eat it. Like any dog would do. But just placing it on table is much too big obstacle for a dog. Dogs are simply way too clumsy creatures.
This visit was real misery for Ruffe. Because Ökö was really curious about Ruffe. But Ruffe couldn't do the same thing: he got very painful scratch from nails. To his nose.

Olli Arnberg <oar@arnberg.fi>

Vieraskirjani

Takaisin pääsivulle.

Guest book

Back to main page.