PAR expo 02

15.11.2002. Messukeskuksessa järjestettiin vammaisten apuneuvoja käsittelevät messut. Tuossa oli jonkinlainen näppäimistö joillekin aika pahasi vammaisille. Tietokoneessa oli afaatikoille suunnattu ohjelma, jossa asiat pyrittiin esittelemään helppoina kuvina.

Ilmeisesti ihmiset Pitskusta ja harjoittelija-Vuokko (hmm, huomasin pikkuisen myöhemmin, että tämän voi lukea niin, etten pidä häntä ihmisenä...) olivat käyneet siellä joskus aamupäivällä. Jokatapauksessa säädyttömän aikaisin...

November 15th, 2002. We had far which showed things for handicapped persons. For instance this keyboard might be very useful for quite severely handicapped people (especially for person who has problems with seeing).

And then there was a computer program for persons, who have afasia (my huge dictionary didn't have that word!). Simple pictures.

Messuille pääsi vain yhdellä hissillä! Ja pyörätuolivammaisia oli siellä luim meren mutaa. Normaalistihan tilannr on se, että minä olen lähestulkoon ainoa pyörätuolia käyttävä ihminrn. Mutta nyt asia ei tosiaankaan ollut niin!

There was only one lift there. In normal cases, that's just OK. But now? NO! Because there are quite many wheelchairs.

Herrajestas! Jo on onnettoman pieni pyörätuoli. Tuon käyttäjä on todellakin palosammuttimen kokoinen. Kovin suurta tarvetta tuollaisille toivottavasti ei ole. Mutta joku tarve on!!

Heavens!! This is tiniest wheelchair I ever have seen! But okay, those are needed!

Tässä on sentään normaalimpi puörätuoli. Tai eihän tämäkään ole siitä kaikkein normaalimmasta päästä. Ilmeisesti tämä on tarkoitettu urheiluun. Tuota etupyörää poljetaan käsillä. Ja ilmeisesti saadaan aikaiseksi ihan törkeä vauhti.

Okay here's more normal wheelchair. Actually not very normal. I think, this is for sports. One can "pedal" with hands. And achieve quite great seed. At least I think so...

Lisää urheilua. Voisi kuvitella, että pujottelu olisi niitä vähemmänonnistuvia urheilulajeja. Mutta niin ei oilekaan! Siinä on tuollainen kelkka ja molemmissa käsissä kyynärsauvan näköisen pikkusukset.

And then more sport! One could think, that slalom is gone with paralyzation. No! There¨s some kind of sledge (nearly a toboggan).

Tämä myyjä esitteli eräänlaista geelimateriaalista tehtyjä tyynyjä. Ja myöskin ihan kokonaisia patjoja. Ne ehkäisevät hyvin painahaavautumia, joiden hoito on äärettömän hankalaa ja pitkällistä. Lähinnä tuo toimii hyvin selkärankansa katkaisseella ihmisellä.

If paralyzation is caused by damages in spinal chord (usually caused by traffic accidents or by diving to too shallow water), then this might be helpful. Of course it can't cure things, but it helps!

Se ainokainen hissi oli näitten luiskin takana. Ja opasteiden määrä ei ollut mitenkään päätähuomaava!

Ulko-ovan aukaisi muuten Satu Silvo. Minä itse en huomannut sitä, mutta isäni kyllä. Ja hän oli kerrassaan tohkeissaan siitä!

The only elevator was behind that "hill". Brain dead architect!

When we left that place local actress Satu Silvo helped at the door. Of course I thanked her, but I didn't notice, who it was. Dumb me!


Olli Arnberg <oar@arnberg.fi>

Vieraskirjani

Takaisin pääsivulle.

Guest book

Back to main page.