Sähkäri

Electric Wheelchair

Sähkökäyttöinen pyörätuoli, sähkäriksi sitä kutsutaan. Idea on ihan yksinkertaisesti se, että tuon avulla voin helposti kulkea ulkona.

Tietenkin olen onnistunut tunkemaan manuaalit johonkin ylenmäärin nerokkaaseen paikkaan... Elikkä tarkkaa tyyppiä en tosiaankaan voi antaa. Mutta oleellisimmat asiat muistan kyllä. Varmaankin kaikkein kammottavin asia on paino: 85kg. Akut painavat aika sikamaisesti! Nopeutta on parhaimmillaan suunnilleen 15km/h. Pikkuisenkin suurempi nopeus siirtäisi vekottimen huomattavasti kalliimpaan veroluokkaan. Tärkeä asia on tietenkin kulkumatka. Ja sitä löytyy suunnilleen 15km.

Aika oleellinen asia on tietenkin hinta. Ja siitähän minä en oikeastaan tiedä. Miunulle sen on sanottu olevan kuitenkin auto-luokassa (siis Ladaa ei lasketa autoksi...).

I got an electric wheel-chair. It is intended for going out like shopping and such things.

I have put all of her manuals to some extremely good place. So good, that I cannot find them. Then I can't destroy them, naturally. But I can really remember something. Like weight. That is 85kg (nearly 190lbs). Batteries are really awfully heavy.

Speed is only about 15 kph (roughly 10 mph). That's not much, but just think chair traveling that speed. Quite modest speed is just enough. Distance is about 15km (equally that makes about 10 miles).

How I got it (because it's really unbelievably expensive thing)? Through our medical insurance system. They have decided that I need such. So, that has been given to me. Until I'm well enough, that I don't need it. When that happens? Never!

Sain sen tiistaina 13.5. Tämä sivu on torstailta. Kävimme isäni kanssa Gallerian kauppakeskuksessa. Eihän sinne mitenkään pitkää matkaa ole, muutamia satoja metrejä.

Matka ei sinänsä ole hirvittävän suuri ongelma. Mutta hissiini änkeytyminen: siinä on todellinen ongelma! Mutta kyllä homma hoituu, kunhan asian oppiui kunnolla.

Niin tässä on sitten joitain filmejä: ensinnä ujosti suoraan (3 001 580 tavua) ja sitten kurvailua (5 520 292 tavua).

I got this thing at Tuesday May 13th. Now on Thursday is the first test. This time I went to Galleria shopping center. It's located quite near my place. The main problem is my elevator. But I will learn to use it easily...

There are two videos, too. In first one (3 001 580 bytes) I just advance. Then in second (5 520 292 bytes), I do turns!

Ilmeisesti koko alue on suunniteltu kerralla. Eli kauppakeskun on suunnilleen samantyylinen kuin alueen asuintalot.

Actually that is really quite good area for practicing use of this thing. Nearly no cars, some travel here, but at very low speed.

Tässä on se lumikasa. Samasta läjästä on kuvat laskiaisena ja pääsiäisenä. No joo, nyt se läjä on oikeastaan aika entine. Mutta nyt on jo puoliväli toukukuuta!

Here's same pile of snow than in Shrovetide and Easter. Now it's really quite small. But think time: May 15th!


Sitten toimintaterapeutti (Akvaliina Lacho) omalla tavallaan opetti sähkärin käyttöä. Tai oikeastaan sitä, miten eri paikoissa toimitaan. Lähinnä ongelmana oli katujen ylitys.

Sitten tietenkin aika oileellinen juttu on eri reittien varmistuminen, Menimme esimerkiksi Selloon aivan eri reittiä kuin mitä palasimme sieltä.

This is occupational therapeut Akvalina Lacho. We learned with her using wheelchair. Actually making "better" routes. Like avoiding roads.

Ensimmäisellä pitemmällä reissulla menimme Sellon kauppakeskukseen. Siis siellä olevaan Maksiin.

Siis sehän on oikeastaan aika lähellä, varmaankin alle kilometrin päässä. Lisäksi matka on oikeastaan aika "rauhallista".

We visited (quite briefly) shopping mall "Sello". That's quite near my place: less than one kilometer.

Jopa nassikkaa kiinnosti! Ensinnäkin sähköpyörätuoli oli melkoinen ihme. Ja sitten tietenkin tuo päätäni tukeva niskatuki. Se otti pään puolelta tuen otsasta tuon pannan avulla. Vekotinta edustaa täällä Handico.

Really quite puzzled kid! Probably she (look like that, but I don't be certain) hasn't ever seen electric wheelchair.

Or that headband.


Tarvaspään reissu oli oikein erinomaista harjoittelu.

Then I made trip to Tarvaspää (gallery and home of late artist Akseli Gallen-Kallela). That's a few miles from my place.


Ja taas yritimme lisää harjoittelua.

Practice, more practice.


Nyt pääsimme vihdoinkin Otaniemeen.

Finally Otaniemi.


Ja nyt Isossa Omenassa.

Now I was in shopping mall "Iso Omena".


Sitten kuvasarjoja sen käytöstä. Jos minulla on kamera mukana. Jos otan yleensäkään kuvia. Jos teen kuvista sivula. Aika monta jos-sanaa:

Then some WWW-pages of using the thing:


Olli Arnberg <oar@arnberg.fi>

Vieraskirjani

Takaisin pääsivulle.

Olli Arnberg <oar@arnberg.fi>

Guest book

Back to main page.